"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За роки правління Януковича найбільше впав рівень життя киян - соціолог

Субота, 1 листопада 2014, 12:47

За час правління Віктора Януковича в Києві та в селі матеріальне становище людей погіршилося найбільше.

Про це в інтервью ZN.UA сказала старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ, кандидат економічних наук Ольга Іващенко.

Як повідомляється, великі й малі міста залишилися на колишньому рівні, без особливих змін.

Соціолог розповіла, що в моніторингу інституту є показовий блок питань: "Коштів вистачає лише на їжу", "Вистачає на проживання без накопичень", "Ми робимо накопичення і можемо дозволити собі все".

Реклама:

"За чотири роки правління Януковича дуже сильно - на 10% - впав рівень життя киян. Особливо це було помітно з початком його приходу до влади і на останньому році правління. Самі забезпечені, як прийнято вважати, кияни пішли з позиції "коштів вистачає на все" на позицію "вистачає на їжe", - розповіла Іващенко.

За її даними, в 2014 році ситуація в країні відновилася.

"Люди сприймають її оптимістичніше, і я не бачу алармістських настроїв. Навіть страх перед безробіттям повернувся до цифр докризового рівня - до 50%. У 2010-му, наприклад, її боялися 80% громадян. Торік Київ, за нашими даними і за даними фірми GFK, вже не був найзаможнішим містом України, його обігнала Одеса, а за ним з великим відривом йшов Харків", - розповіла соціолог.

За її словами, цього року Київ повертає собі свої позиції - економіка краще не стала, але люди зміцнилися в позитивному ставленні до ситуації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!