ЄС і Казахстан завершили переговори про вступ Казахстану до СОТ

Четвер, 9 жовтня 2014, 20:30

Казахстан і ЄС завершили переговори щодо проекту угоди про розширене партнерство та співробітництво.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави в четвер.

Відповідний документ був підписаний в Брюсселі в присутності президента Нурсултана Назарбаєва і Жозе Мануела Баррозу.

Також був підписаний документ про завершення двосторонніх переговорів між Казахстаном і ЄС в рамках вступу Казахстану до СОТ.

Реклама:

"Нова угода - це практичний інструмент, який забезпечить умови для успішної діяльності казахстанських і європейських підприємців. Також вона зміцнить контакти між нашими громадянами. Казахстан прийняв "Стратегію розвитку до 2050 року", поставивши мету входження в число 30-ти найрозвиненіших країн", - зазначив Назарбаєв.

"Враховуючи величезний потенціал і унікальний досвід Європейського союзу в різних сферах, ми розраховуємо на його підтримку в реалізації амбітних завдань, що стоять перед нашою країною", - додав він.

Назарбаєв підкреслив, що одним з ключових аспектів нової угоди є модернізований Торговий розділ.

"Він враховує зобов'язання, прийняті Казахстаном в рамках вступу до Світової організації торгівлі, а також прийняті в рамках МС і Договору про Євразійський економічний союз. Хотів би особливо відзначити, що справжнім проривом у відносинах між Казахстаном і ЄС стала домовленість про можливість підготовки угоди про спрощення візового режиму між нашими сторонами одночасно з угодою про реадмісію", - сказав глава держави.

За словами Назарбаєва, Казахстан - єдина країна в Центральній Азії, яка підпише з ЄС угоду другого покоління.

Назарбаєв також звернув увагу на створення сильної юридичної платформи, яка передбачає поглиблення співпраці між Казахстаном і ЄС.

"Вона охоплює політичний діалог, включаючи сприяння міжнародній безпеці і стабільності, а також питання освіти, охорони здоров'я, культури, впровадження інновацій. Ми налаштовані посилити співпрацю в правовій сфері, в тому числі протидію тероризму, боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, корупцією", - підкреслив він.

У свою чергу Баррозу зазначив, що Казахстан в даний час є важливим партнером для Європейського союзу не тільки в області торгово-економічного обміну, але також у тому, що стосується просування миру і безпеки в регіоні.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: