"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обвалення цін на нафту: Саудівська Аравія атакує Росію або США

Четвер, 9 жовтня 2014, 14:02

Ситуація на ринку нафти стала породжувати теорії змови.

Про це з посиланням на Financial Times пишуть "Ведомости".

Ціна на нафту Brent падає практично безупинно з середини червня, коли вона була трохи вище 115 доларів за барель. Падіння вже перевищило 20%.

Нафта більше двох років торгувалася в діапазоні 100-115 доларів за барель. Кілька разів ціна на короткий час виходила за верхню межу цього коридору і один раз, в квітні 2013 року, впала нижче 100 доларів.

Реклама:

Проте в тому випадку вона знизилася всього до 96,75 долара і буквально через кілька днів повернулася в звичний діапазон, нагадує видання.

На цей раз все не так. Ціна рішуче пішла під рівень 100 доларів місяць тому і в середу, 8 жовтня, знижувалася до 90,76 долара.

Увага зараз насамперед прикута до небажання Саудівської Аравії скорочувати видобуток нафти. "Вона може діяти і проти Росії, і проти США, вважають деякі учасники ринку", - пише FT.

Минулої середи Саудівська Аравія несподівано знизила офіційну ціну, за якою продає нафту в Азію - єдиний регіон, де попит на імпортну нафту зростає, нехай і не так швидко, як у минулі роки.

Як відомо, єврозона балансує на межі рецесії і попит там низький, а сланцевий бум в США різко зменшив їх залежність від зовнішніх поставок нафти.

Загальна думка учасників ринку щодо політики Саудівської Аравії, пише FT, полягає в наступному: країна намагається збільшити (або принаймні зберегти) частку ринку, підтримуючи обсяги видобутку і знизивши ціну для Азії.

Але деяких учасників ринку подібне пояснення не переконує: вони вважають, що за небажанням Саудівської Аравії скорочувати видобуток стоїть щось більше, пише FT і розглядає дві популярні на ринку теорії.

Видання відзначає, що теорія змови №1 - саудівці могли домовитися з США, щоб нанести удар по Росії у відповідь на її дії в українському конфлікті.

Падіння цін на нафту здатне привести до серйозного скорочення бюджетних доходів Росії, якій для збалансованого бюджету потрібна ціна 105 доларів цього року і 107 доларів - в наступному.

Теорія змови №2, за інформацією FT, це прихована атака Саудівської Аравії на галузь сланцевого видобутку США, які, на їх думку, підірвали позиції країн Перської затоки на світовому нафтовому ринку.

Передбачається, що стійке зниження цін на нафту має суттєво ускладнити роботу низки компаній, що займаються видобутком важкодобуваної нафти в США, і змусити їх частково згорнути діяльність.

"Якщо ціни впадуть до 80 доларів, що, по-моєму, можливо, компанії почнуть скорочувати бурові роботи. Ми вступимо на незвідану територію", - цитує Bloomberg глобального директора з надання інвестбанківських послуг в енергетичному секторі банку Jefferies Ральфа Ідса.

Як відомо, ціна американської нафти WTI в середу падала до 87,39 доларів за барель.

Насправді, пише видання, як показує недавній звіт банку Morgan Stanley, компанії, що видобувають в США сланцеву нафту, сьогодні можуть перенести набагато більш серйозне падіння цін, ніж вважалося ще недавно.

Стрімке зростання ефективності дозволило знизити собівартість видобутку сланцевої нафти до 34-67 доларів за барель (для WTI) у компаній на різних ділянках сланцевих родовищ Bakken, Eagle Ford, Permian і Niobrara. У 2012 році цей показник був вищий на 30 доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!