Росія готова поставити в Україну до 10 мільярдів кубів газу - Новак

Понеділок, 6 жовтня 2014, 14:29

Росія готова поставити в Україну до 10 млрд кубометрів газу, які необхідні для проходження осінньо-зимового періоду.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, пише "ИТАР-ТАСС".

"Газпром може поставити "Нафтогазу" мінімальні обсяги - 5 млрд куб. метрів за системою takе-or-pay і в режимі передоплати, "Нафтогаз" зобов'язаний буде сплатити в режимі передоплати газ в обсязі 5 млрд куб метрів.

При цьому додатковим аукціоном може бути ще 5 млрд. кубометрів, але вже не по системі take-or-pay, а по системі додаткових заявок, якщо такі знадобляться в результаті зимового проходження та температурного режиму", - сказав Новак

Реклама:

За словами Новака, Росія чекає відповіді від України за графіком погашення заборгованості за газ в розмірі 3,1 млрд доларів.

"Обговорено графік реструктуризації заборгованості до кінця року. На сьогодні Єврокомісія готова гарантувати погашення заборгованості в розмірі 3,1 млрд доларів, і відповідний графік ми обговорили", - сказав глава міністерства.

За його словами, "підготовлений проект протоколу, який буде підписаний трьома сторонами: Росія - Євросоюз - Україна".

 

"В даний час наша загальна пропозиція з Єврокомісією розглядається українською стороною. Ми чекаємо відповідь", - зазначив Новак.

Він підкреслив, що "таке пакетне рішення на 6 місяців може стати хорошим рішенням проходження осінньо-зимового періоду, надійного постачання європейських споживачів, і в даному випадку ми обговорили і ціну, за якою може бути поставлений газ".

"Ця ціна складається на 6 місяців з знижки в розмірі 100 доларів від поточної ціни контракту і становить 385 доларів за тисячу кубометрів", - уточнив міністр.

За словами Медведєва, пошук компромісу з Україною щодо газового питання потрібно продовжити, при розумінні того, що за існуючими боргами повинна бути проведена оплата, пишуть "РИА Новости".

"Безумовно, потрібно продовжити пошук компромісів, потрібно продовжити контакти при розумінні того, що по боргах треба платити, але умови для України в такій ситуації мають бути досить прийнятними, на що і спрямована зараз ваша зустріч за участю Єврокомісії. Думаю, що це має в даний момент цілком позитивний такий ефект. Тому прошу ці переговори продовжити", - сказав Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!