Росія платитиме "Нафтогазу" за транзит газу без взаємозаліків

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 14:25

Домовленостями в Брюсселі передбачається, що Росія буде оплачувати транзит газу територією України шляхом переказу коштів на рахунки "Нафтогазу", а не в рахунок боргу.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні енергетичного штабу в Києві.

"Всупереч рішенню Держдуми РФ, виходячи з якого "​​Газпром" може проводити взаємозалік з НАК "Нафтогаз України", було прийняте інше рішення. Гроші за транзит надходитимуть на рахунки НАК "Нафтогаз", - сказав Яценюк.

Прем'єр підтвердив, що ціна на газ в 2014 році становитиме 378 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:

Яценюк зазначив, що в 2015 році ціна може бути і нижчою, тому що вона визначається формулою з урахуванням цін на нафту.

Він підкреслив, що Україна наполягатиме на тому, щоб борг за раніше отриманий газ розраховувався за ціною 268 доларів.

"Остаточно рішення з цього приводу прийме Стокгольмський арбітражний суд. Ми не збираємося відмовлятися від вирішення цього питання в суді", - сказав прем'єр.

Крім цього, Яценюк повідомив, що Європейський Союз готовий надати Україні фінансову допомогу в разі одностороннього підвищення РФ ціни на газ.

"У нас є порозуміння з Єврокомісією, що якщо РФ в односторонньому порядку спробує поміняти ціну, як це вже було десятки разів, тоді ми отримаємо фінансову допомогу від наших європейських партнерів як компенсацію різниці ціни", - сказав він.

За словами прем'єра, підписані угоди передбачають, що Україна отримуватиме газ в зимовий період в термін 36 годин з моменту отримання передоплати.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!