Кабмін опублікував тристоронній газовий протокол

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 13:15

Оплата Україною боргу за газ, поставлений наприкінці 2013 року, а також у другому кварталі 2014 року, в розмірі 3,1 млрд доларів визнається остаточною для НАК "Нафтогаз України", і одночасно частковою для російського газового монополіста "Газпрому".

Про це  йдеться в тексті тристороннього протоколу, підписаного Україною, Росією і ЄС.

Згідно із документом, для "Нафтогазу" сплата 3,1 млрд доларів в рамках затвердженого графіка платежів означає повну оплату несплачених рахунків (розрахунок базується на ціні палива 268,5 дол. за тисячу кубометрів).

"Для "Газпрому" сплата 3,1 млрд доларів у рамках затвердженого графіка платежів означає часткову оплату рахунків "Нафтогазом" за поставлений газ у листопаді і грудні 2013 року і в квітні, травні, червні 2014 року відповідно до контракту (розрахунок базується на умовах контракту)"", - йдеться у протоколі.

Реклама:

Крім того, в протоколі знову наголошується, що борг має бути сплачений двома траншами до кінця року і факт його оплати є умовою поставок нових обсягів газу, які будуть оплачені на умовах попередньої оплати і без використання принципу "бери або плати".

Як відомо, НАК "Нафтогаз України" протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і перевести на рахунки "Газпрому" близько 4,6 млрд доларів для сплати заборгованості за раніше поставлений газ і придбання ще 4 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: