Думка експерта: Успіхи України в Doing Business не свідчать про якісні зміни

Четвер, 30 жовтня 2014, 18:41

Підвищення України на 16 позицій у рейтингу Doing Business-2015 не є доcтатнім для зацікавлення інвесторів.

Такої думки дотримується перший заступник Голови Держінвестпроекту Кирило Бондар.

"Індекси та макроекономічні показники, які характеризують країну, є її візитною карткою. Усі глобальні корпорації та інвестори, обираючи країну для розвитку власного бізнесу, в першу чергу рангують її за якісними та кількісним  показниками, тобто попри успішні економічні показники, як от рівень ВВП, вони зважають на світові рейтинги", -зазначає Бондар.

Проте, за його словами, рейтинг Doing Business не є найголовнішим, і в низці інших рейтингів за цей рік позиція України малопомітна.

Реклама:

Приміром, за індексом конкурентоздатності ми посідаємо 76 місце, покращивши ситуацію з 2013 року тільки на 8 пунктів. В індексі економічної свободи перебуваємо на 155 місці. А індекс сприйняття корупції вже кілька років поспіль в Україні є незмінним і зупинився на позначці 144.

"Тобто, підвищення рейтингу Doing Business - це хороший сигнал для України. Але в контексті всіх індексів, він не є свідченням якісних змін. Ми й надалі відстаємо, і в нас відсутня справжня динаміка росту", - вважає Бондар.

Перший заступник Голови Агентства відзначає, що за останні 10 років конкуренція між країнами значно посилилась і відстань між ними в цьому рейтингу стала щільнішою.

"Аналізуючи рейтинг, бачимо, що розрив між країнами-аутсайдерами та країнами-лідерами значно скоротився. Тому для того, щоб зробити якісний ривок з 3 чи 2 категорії в першу, необхідно докласти набагато більше зусиль, а ніж 10 років тому", - наголошує він.

Приміром, Бондар зауважує, що Африка, яка в переважної більшості людей ще асоціюється з відсталою територією, а в 2014 році Субсахарська Африка є лідером із проведення реформ.

Так, із 230 реформ регуляторного бізнес-середовища, 74 реформи (32%) впровадила саме вона. А в Сенегалі, до прикладу, щоб розпочати бізнес, нині потрібно замість 2 місяців - лише 6 днів.  До речі, це всього на день більше, а ніж у Норвегії.

Він також додає, що за останні 10 років кількість країн, в яких можна розпочати бізнес за три тижні, збільшилася з 41 до 127. Тобто, сьогодні в 70% країнах бізнес можна розпочати за 20 днів. України в цьому переліку досі ще немає.

Кажучи про Doing Business 2015, Бондар наолошує, що низка країн змогла значно покращити свій рейтинг, застосувавши модель "paste and copy".

Тобто економіки з найбільш складними процесами та врегулюваннями підприємницької діяльності, змогли покращити свою ситуацію, застосувавши успішний досвід інших країн.

"Конкуренція вже загострилась настільки, що потрібно бути кращим із кращих, якщо ми очікуємо на прихід інвесторів і хочемо бути помітними на бізнес-карті світу. Гасло рейтингу цього року яскраво підкреслює цей тренд: Going beyong efficieny", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!