"Прайм банк" можуть ліквідувати через сумнівні фіноперації

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 11:43

Під час здійснення нагляду за діяльністю ПАТ "Прайм банк" стосовно дотримання законодавства з питань запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму НБУ неодноразово виявляв факти порушень законодавства з питань фінансового моніторингу.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Згідно із повідомленням, у зв’язку з цим до банку у 2013 - 2014 роках п’ять разів застосовувались адекватні заходи впливу (санкції) відповідно до Законів України "Про банки і банківську діяльність", "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" та нормативно-правових актів Національного банку України.

"Проте банк не вживав достатніх заходів щодо зменшення в його діяльності ризиків використання послуг Банку для легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Зокрема за результатами проведеної регулятором у вересні 2014 року позапланової перевірки виявлено факти здійснення Банком масштабних операцій із готівковими коштами в національній та іноземній валюті, що не властиво для банків четвертої групи, і встановлено окремих клієнтів, які постійно здійснювали фінансові операції зі зняття цих коштів у значних обсягах.

Ураховуючи вищевикладене, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку, керуючись статтями 15, 55 закону "Про Нацбанк", правління Національного банку 2 жовтня 2014 року прийняло рішення про віднесення ПАТ "Прайм банк" до категорії неплатоспроможних.

Як зазначається, Національний банк й надалі жорстко реагуватиме на здійснення банками ризикових операцій, що можуть свідчити про свідоме використання послуг банку у протиправних цілях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: