"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес судитиметься з Гонтаревою через валютні обмеження

Середа, 29 жовтня 2014, 17:13

Якщо найближчим часом Національний банк України не скасує постанову №591, бізнес буде судитися з регулятором з вимогою скасувати завдані збитки.

На цьому наголосили в Федерації роботодавців України під час прес-конференції, в ході якої представники різних галузей промисловості оцінювали вплив зазначеної постанови на виробництво та експортно-імпортні операції, йдеться у прес-релізі федерації.

"На жаль, Національний банк вже більше місяця жодним чином не реагує на звернення ФРУ, численні звернення від підприємств з проханням скасувати постанову", - наголосив заступник Голови Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

"Тому, якщо протягом найближчого тижня, Нацбанк не скасує цю постанову, ФРУ готова підтримати бізнес і разом з підприємствами відстоювати законні права та інтереси в Адміністративному суді", - заявив Олійник.

Реклама:

Серед основних збитків учасники прес-конференції назвали зриви експортно-імпортних поставок, неможливість проводити технічне переоснащення і модернізацію виробництв, а також  завозити необхідну для виробництва кінцевої продукції сировину, що не виробляється в Україні.

Крім того, зриваються строки оплати закордонним контрагентам за виконання інжинірингових, маркетингових робіт, закупівлю ІТ-послуг та ремонт виробничих ліній чи їх частин для українських високотехнологічних компаній.

"Для підприємств це означає втрату закордонних ринків та зменшення обсягів виробництва, і, як наслідок, скорочення робочих місць. Для держави - це знекровлення й без того слабкої  економіки, - наголошують у ФРУ.

Підставами для позовів у суді представники бізнесу назвали елементарне порушення гарантованого Конституцією України права на підприємницьку діяльність, в якому держава повинна забезпечувати захист конкуренції у підприємницькій діяльності.

Також постанова №591 порушує закріплене законодавством право підприємців самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність та використовувати належну йому частку валютної виручки на свій розсуд.

Крім того, порушується право й іноземних інвесторів, оскільки законодавство України гарантує їм перерахування за кордон своїх прибутків та інших сум, що отримані на законних підставах.

Нагадаємо, 22 вересня 2014 року Національний банк України прийняв постанову  №591, якою ввів обмеження на здійснення платежів в іноземній валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!