"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпрому" дозволили оплачувати транзит по Україні в рахунок боргу

Середа, 29 жовтня 2014, 14:12

Рада Федерації схвалила законопроект, який дасть можливість "Газпрому" проводити взаємозалік з "Нафтогазом України".

Відповідні зміни будуть внесені до закону про валютне регулювання та валютний контроль, передає "Інтерфакс-Україна".

У статтю 19 "Репатріація резидентами іноземної валюти і валюти РФ" доданий пункт, що розширює перелік випадків, коли резиденти мають право не зараховувати на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземну валюту або рублі. 

Це не потрібно буде робити при проведенні заліку вимог за зобов'язаннями нерезидентів з оплати поставок природного газу в газоподібному стані і за зобов'язаннями експортерів газу по оплаті послуг транзиту газу через територію іноземних держав.

Реклама:

Як повідомлялося раніше, ця зміна передбачає, в тому числі, можливість заліку зобов'язань "Газпрому" за контрактом на транзит природного газу через територію України проти зобов'язань НАК "Нафтогаз України" по оплаті накопиченої нею заборгованості.

Ініціатором опрацювання питання взаємозаліку був "Газпром", який підняв цю тему в листі від 20 серпня 2014 року, а незабаром президент РФ Володимир Путін доручив уряду вивчити цю проблему.

Мінфін, Мінекономрозвитку, Росфіннагляд і ЦБ визнали доцільним внести поправки в закон про валютне регулювання та валютний контроль.

Росфіннагляд в своєму листі зазначив, що поправки виправдані в зв'язку зі сформованою ситуацією на території України і для забезпечення захисту державних інтересів і інтересів російських підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!