Втрати російських банків в Україні оцінили у 25 мільярдів

Середа, 29 жовтня 2014, 10:09

Втрати від реалізації прямих і непрямих ризиків російських банків в Україні можуть становити до 25 млрд доларів.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на джерела на банківському ринку.

Як повідомляється, оцінки сукупного масштабу втрат російських банків в Україні наводилися на закритій нараді у прем'єр-міністра Дмитра Медведєва за участю представників найбільших банків.

За словами одного зі співрозмовників, глобальна "ціна питання", що прозвучала на нараді, - 25 млрд доларів.

Реклама:

Втім, відзначає інший співрозмовник, в ході обговорення зазначалося, що це максимально обережна, або консервативна оцінка ризиків російських банків в Україні.

"Реалістична ж оцінка становить половину від цієї суми", - уточнив він.

Таким чином, мова може йти про 12,5 млрд доларів.

"Це втрати по всіх російських банкам: тим, хто кредитував російські компанії, бізнес яких пов'язаний з Україною, видавав кредити українським позичальникам зі свого балансу або з балансу своїх українських "дочок", - вказують джерела.

Оцінки потенційним втратам банків в Україні призводить не вперше, проте до цих пір це були або розрізнені дані банків, що мають великих "дочок" в Україні, або оцінки рейтингових агентств.

Зокрема, Сбербанк оцінював втрати в 0,7-0,8% сукупних активів по МСФЗ (близько 135 млрд руб., або, за поточним курсом ЦБ, 3,2 млрд доларів), ВТБ - в 26 млрд руб за дев'ять місяців цього року і прогнозував ще стільки ж до кінця року (разом - 52 млрд руб., або 1,2 млрд доларів), група Альфа-банку - в 464 млн доларів.

ВЕБ офіційно втрати не оцінював, але за даними видання, обсяг кредитів його української "дочки", що вимагають 100-відсоткового резервування, - майже 2 млрд доларів.

В лютому Fitch з посиланням на заяву президента РФ Володимира Путіна оцінював ризики російських банків в Україні в 28 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!