Режим Януковича "спалив" 20 мільярдів ЗВР для уявної стабільності цін - Стельмах

Вівторок, 28 жовтня 2014, 20:01

Для підтримання фіксованого курсу гривні режимом Януковича було спалено більше 20 мільярдів доларів золотовалютного резерву.

Про це заявив екс-голова Нацбанку України Володимир Стельмах у програмі "Вечір із Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV.

За його словами, більше 20 млрд золотовалютних резервів коштувало відкладення девальвації гривні.

"Я, здаючи посаду, передав 37 з чимось мільярдів. Але вже коли останній голова передавав Кубіву справи, - це Соркін, то там було вже всього "чистих і грязних", так би мовити, менше 15 млрд", - заявив Стельмах.

Реклама:

"На 2-3 гривні одразу після Революції гідності була девальвація, пов’язана з відкладенням цієї девальвації, а ось чому: як ви знаєте у 2010 році, особливо у 2011,2012,2013 роках бюджетом у нас передбачалася, у тому числі інфляція, це означає, якщо 6% передбачено інфляції, то повинен отримати бюджет 6% доходу", - додав він.

"А як ми бачимо ні 2011, ні 2012, ні 2013 роки не допускали інфляції, хоча вона передбачалася, але уряд вів свої позиції бюджетні, що інфляція не допускалася. Чим можна було це зробити? Тільки девальвацією курсу, зниженням курсу", - повідомив екс-голова НБУ.

Але, за його словами, курс не знижували, тримали його фіксовано 8 гривень, викидаючи золотовалютні резерви.

"Тому це взаємопов’язані показники. Саме з точки зору, що у нас немає інфляції, а дійсно, десь була дефляція менше відсотка, тому треба було знижувати курс національної валюти, підвищувати курс долара і у зв’язку з цим тоді - інфляційний процес", - заявив Стельмах.

"Але пішли шляхом тим, що грошову масу-то давали, але уряд випускав цінні папери і за день-два вони через комерційні банки всі опинялися в Нацбанку. Тому і випуск грошей додатково теж впливав, а курс долара не відпускали і через це виявилося, що відкладена девальвація", - зазначив він. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!