Путін запевняє, що "надавив" на "Газпром" через борги України

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 19:25

Президент Росії Володимир Путін зізнався, що чинив тиск на "Газпром", щоб корпорація погодилася прийняти платіж України за раніше поставлений газ з розрахунку мінімальної ціни в 268 доларів за тисячу кубометрів.

Про це сказав Путін на зустрічі з учасниками міжнародного дискусійного клубу" Валдай "у п'ятницю в Сочі, передає "Інтерфакс".

"Мені довелося натиснути на" Газпром ", я прошу вибачення у акціонерів, і попросити "Газпром" не наполягати на цих грошах (5,3 млрд доларів з розрахунку 485 доларів за тисячу кубометрів). Хай заплатять хоча б 3,5 млрд доларів - а далі будете розбиратися", - сказав Путін.

Погашення Україною 3,1 млрд боргів за постачання газу в 2013 і 2014, виходячи з мінімальної обговорюваної ціни 268 доларів, є частиною "зимового пакета", обговорюваного Росією, Україною і Єврокомісією на тристоронній переговорах.

Реклама:

"Нафтогаз" і "Газпром" сперечаються про ціну в суді і, залежно від рішення арбітражу, суму коригуватимуть.

Путін висловив здивування, чому європейські структури, зацікавлені в асоціації з Україною, в нинішній ситуації не можуть оперативно надати їй фінансування для придбання газу.

МВФ і ЄС не змогли оперативно надати фінансування Києву, посилаючись на складність своїх бюрократичних процедур.

"У нас і в Росії, і в Україні одна ментальність, а в Європі, мабуть, інша. У нас, якщо чоловік дівчину запрошує в ресторан, він за неї платить. А у вас все за гамбурзьким рахунком - кожен платить за себе. Але в цьому випадку - це інша ситуація. ЄС запропонував асоціацію з Україною, взяв на себе певну відповідальність. Ну, допоможіть Україні хоча б на місяць дайте бридж-кредит", - закликав Путін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: