Комiтет кредиторiв "Мрiї" просить владу розслiдувати дiяльнiсть компанiї

Середа, 22 жовтня 2014, 19:39

Мiжнародний комiтет кредиторiв i мiноритарнi акцiонери агрохолдингу "Мрiя" просять керiвництво України розслiдувати дiяльність компанiї і сiм'ї Гут яка його контролює.

Про це йдеться у зверненнi кредиторів до президента, прем'єра, голів Нацбанку, СБУ, Генпрокуратури i МВС.

"Метою розслiдування є захист законних прав та iнтересiв кредиторiв i мiноритарних акцiонерiв компанiї, а також збереження цiлiсностi активiв та запобiгання потенцiйним зловживанням", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, незважаючи на оголошення в серпнi "Мрiї" про неможливiсть обслуговувати свої фiнансовi зобов'язання, засновники i контролюючi акцiонери - Iван, Клавдiя, Андрiй i Микола Гути продовжують непрозоро накопичувати активи за межами компанiї, серед яких комерцiйний банк, логiстичний оператор, земельна дiлянка в порту "Пiвденний", великий дилерський центр i зерноторговий бiзнес iз центром у Швейцарiї, об'єкти нерухомостi в Українi та за кордоном.

Реклама:

"Це вiдбувається тодi, коли компанiя жодного разу не виплачувала дивiденди своїм акцiонерам. Комiтет кредиторiв пiдтримує iдею негайного проведення незалежного розслiдування для встановлення, яким чином родина Гут змогла накопичити значний особистий статок в той час, коли компанiя "Мрiя" опинилася на межi банкрутства", - йдеться у листі.

Також зазначається, що кредитори володiють понад 50% здiйсненого у квiтнi 2013 року випуску єврооблiгацiй агрохолдингу на суму 400 млн доларів.

Сукупна заборгованiсть "Мрiї" перед усiма фiнансовими кредиторами з урахуванням гарантiй, наданих пов'язаним iз сiм'єю Гут компанiям, на момент оголошення дефолту становила близько 1,3 млрд доларів.

Зокрема 572 млн доларів перед вiтчизняними та iноземними банками, 472 млн доларів - перед українськими та мiжнародними iнвестицiйними фондами, 122 млн доларів - перед Мiжнародною фiнансовою корпорацiєю i 109 млн доларів - перед європейськими та експортними агентствами.

При цьому з моменту оголошення Компанією намірів здійснити реструктуризаціюзаборгованості, що мало місце 1 серпня 2014 року, керівництво "Мрії" не зробило реальних кроків для того, щоб розпочати діалог з кредиторами у спосіб, що відповідав би ринковим умовам і міжнародній практиці.

Зі свого боку, протягом тривалого часу кредитори Компанії робили все можливе для того, щоб розпочати конструктивний діалог з Компанією і знайти взаємовигідне вирішення складних питань, зокрема через дво-табагатосторонні попередні переговори.

Натомість, власники та керівництво "Мрії" своїми діями демонструють небажання вести будь-які конструктивні перемовини з кредиторами та не виявляють реальної зацікавленості в реструктуризації заборгованості Компанії.

"Комітет кредиторів усвідомлює всю складність поточної економічної та політичної ситуації в Україні, несприятливу кон’юнктуру на ключових ринках продукції АПК. Разом із тим, ми з сумом вимушені констатувати той факт, що на ситуацію з компанією "Мрія" вплинулиі продовжують мати вирішальний вплив далеко не лише зовнішні фактори", - йдеться у зверненні.

Раніше ОТП Банк відзначав, що "Мрія Агрохолдинг" намагається уникнути зобов'язань пере фінансовою установою.

Як зазначає банк, за час співпраці компанія "ОТП Лізинг" передала в лізинг групі компаній "Мрія Агрохолдинг" 615 одиниць техніки (у тому числі трактори, вантажівки, причепи, комбайни) кращих світових виробників.

З 2010 по 2013 роки з компаніями групи "Мрія" було укладено більше 60 договорів лізингу.

Договір лізингу передбачає отримання техніки в користування, в той час як право власності залишається за лізингодавцем до кінця терміну дії договору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: