Україна збирається добудувати блоки АЕС швидко і без Росії

Середа, 22 жовтня 2014, 15:25

Добудова енергоблоків українських атомних електростанцій повинна здійснюватися в найкоротші терміни та із залученням лише європейських партнерів.

Про це заявив під час засідання уряду прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає УНІАН.

Зокрема, звертаючись до присутнього на засіданні уряду президента Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Юрія Недашковського, Яценюк сказав: "Упродовж півроку ми обговорили ряд серйозних рішень, спрямованих на незалежність України".

"Що стосується "Енергоатома", то ми збільшили інвестиційну складову для вас, і перед вами стоїть завдання добудови нових блоків. Вона має здійснюватися в стислі терміни і, в першу чергу, із залученням лише наших європейських партнерів. Наскільки мені відомо, ми не з Росією, а саме з Чехією - зі "Шкодою" (компанія "Scoda") одержимо контракт", - заявив він.

Реклама:

Яценюк наголосив, що Україна має нарощувати свої енергетичні потужності. "Це стосується і "Укргідроенерго", і альтернативної енергетики", - сказав Яценюк.

Як повідомлялося, за інформацією президента компанії Westinghouse в країнах Європи, Близького Сходу і Африки Іва Браше, яку він озвучив у вересні, ця американсько-японська компанія може взяти участь в добудові 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції, якщо таке прохання буде з українського боку.

У серпні президент оператора всіх діючих атомних станцій України компанії "Енергоатом" Недашковський повідомив, що Україна відмовляється від послуг російської компанії "Росатом" в добудові 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС через відсутність з боку Росії будь-якого посування в реалізації цього проекту.

За його словами, з 2005 року Україна прийняла безліч постанов, розпоряджень та інших важливих документів для реалізації добудови енергоблоків ХАЕС, при цьому жодних посувань з російського боку не спостерігалося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: