"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американський бізнес просить виключити Росію з СОТ

Вівторок, 21 жовтня 2014, 09:45

Ряд представників бізнесу зажадав від американської влади виключити Росію з СОТ або хоча б достроково скасувати преференції для РФ.

Про це пишуть "Известия" з посиланням на USTR.

Як повідомляється, російська сторона впевнена, що мова йде про продовження тиску на Росію за допомогою економічних санкцій.

"На громадських слуханнях мова заходила про систему преференцій СОТ, про те, чи варто виключити Росію з цієї системи", - заявила керуючий директор з питань вступу до СОТ в USTR Сесілія Кляйн.

Реклама:

За її словами, на слуханнях був цілий ряд представників бізнес-асоціацій, які заявляли, що Росія не виконує своїх зобов'язань щодо СОТ і, зокрема, тому повинна бути виключена.

Однак керівництво USTR і представники СОТ не робили таких пропозицій - претензії не завжди бувають обгрунтованими.

Претензії, як тільки буде складений щорічний звіт, будуть спрямовані в конгрес США і в дирекцію СОТ, вона вже зробить відповідні заяви російської сторони з пропозиціями внести зміни і виправити помилки.

Що стосується змісту претензій, то перед громадськими слуханнями американські бізнес-асоціації надали USTR з десяток доповідей, присвячених різним галузям економіки.

У всіх звітах зазначається, що за два роки членства Росії в СОТ торгувати американцям з нами стало простіше: для когось Росія знизила імпортні мита, багато хто відзначає, що терміни імпорту значно скоротилися. Однак зауважень достатньо.

Так, крайнє невдоволення викликає орієнтованість російської держави на підтримку місцевих виробників і підприємств - особливо це зачіпає американських сталеливарників.

Як пояснюється в листі від Асоціації північноамериканських сталевиробників (AISI) та Асоціації сталевиробників (SMA), Росія при вступі до СОТ обіцяла, що держпідприємства не будуть порушувати конкурентне середовище.

"В процесі переговорів Росія зазначила, що участь держпідприємств в російській економіці, так само як і в міжнародній торгівлі, була невеликою і очікується, що стане ще менше", - пишуть президент AISI Томас Гібсон і президент SMA Філіп Белл.

Незважаючи на ці зобов'язання, ми бачимо ознаки, що російські держпідприємства і держкомпанії продовжують нарощувати присутність в російській економіці.

В цілому компанії за участю держави зараз генерують близько 50% ВВП країни і становлять близько 60% загальної капіталізації російського фондового ринку.

Як зазначається, позови з'явилися відразу після вступу Росії в серпні 2012 року, - перша прийшла відразу від Японії, США та ЄС (проти введення утилізаційного збору за автомобілі), наступна була від ЄС в лютому 2013 року (проти обмежень на імпорт охолодженого м'яса з Німеччини).

У червні вже Росія поскаржилася на США про невиконання торгових зобов'язань і введення санкцій відносно російських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: