ЄС включив Україну у свiй стрес-тест зимового забезпечення газом

Четвер, 16 жовтня 2014, 16:53

Європейська комiсiя до свого прогнозу енергобезпеки на зиму у разi припинення поставок газу включила Україну, Молдову i Грузiю.

Про це повiдомив заступник голови ЄК з енергетики Гюнтер Еттiнгер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Україна - особливо важлива наразi держава-партнер, яка бажає тiснiшої асоцiацiї з Європейським союзом. Це країна, яка сама гостро потребує газу i яка також є країною транзиту", - сказав Еттiнгер.

Вiн повiдомив, що, окрiм аналiзу за кожним iз 28 членiв ЄС, Єврокомiсiя поширила свiй стрес-тест на країни-кандидати на вступ до союзу i на кiлькох партнерiв, зокрема Молдову, Грузiю й Україну.

Реклама:

"Ми в деталях дослiджували, що станеться, якщо, примiром, Росiя припинить поставки газу. Що станеться, якщо Україна не виконає, не зможе виконати свої функцiї з транзиту? Це найгiрший сценарiй, який ми представили щодо держав-членiв i партнерiв у стрес-тестi", - сказав заступник голови Єврокомiсiї.

За його словами, йдеться про те, як "минути зиму, зберiгши стабiльнiсть".

При цьому Еттiнгер нагадав, що в найближчi днi вiн вирушить до Києва для консультацiй з українськими партнерами, а наступного тижня вiдбудеться тристороння зустрiч щодо газу ЄС-РФ-Україна в Брюсселi.

ЄС має бути готовий i до того, що цi переговори не принесуть результату, i має знати свої можливостi щодо забезпечення газом взимку, з урахуванням поставок з iнших джерел, наприклад, Алжиру та Норвегiї.

Для запобiгання усiм можливим несподiванкам до зими i був проведений стрес-тест, пояснив європейський комiсар iз енергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!