"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російські банки обговорюють створення альтернативи SWIFT

Понеділок, 13 жовтня 2014, 09:27

Група ВТБ веде переговори зі Сбербанком про створення альтернативи міжнародній системі банківського обміну інформацією SWIFT.

Про це повідомив в понеділок глава ВТБ Андрій Костін, пише "Прайм".

"Безумовно, ми взаємодіємо і з ЦБ, і між собою. Є альтернатива - ми можемо скористатися системою Центрального банку, яка існує вже, а можемо створити свою - ми ведемо переговори з Сбербанком", - сказав він.

Костін відзначив, що система ЦБ вже існує, але її використання пов'язане з високими витратами.

Реклама:

"Вона дорога, в кілька разів дорожче, ніж платежі по свіфту, - пояснив глава ВТБ. - Якщо ми в банку створимо свою систему, а це абсолютно не важко і ми до цього йдемо, вона буде дешевше. А далі вже можна вести переговори з центральним банком".

На його думку, проблеми внутрішніх розрахунків в Росії не існує.

"Є можливість, мені здається, домовитися зі SWIFT щодо національного певного центру з цих питань, проблем тут не буде", - вважає Костін.

Разом з тим він відзначає, що можливе відключення російської банківської системи від SWFT призведе до складнощів при міжнародних розрахунках. І вирішення цієї проблеми поки немає.

"Є, звичайно, інші способи проведення розрахунків, але вони всі є застарілими, затратними, тому простої альтернативи немає, але ми теж опрацьовуємо декілька варіантів, вони, в принципі, існують", - констатував Костін.

Нагадаємо, раніше в жовтні міжнародна система обміну банківською інформацією SWIFT заявляла, що не має наміру через відключати Росію від своїх сервісів.

В середині вересня SWIFT вже заявляв, що рекомендація Європарламенту про відключення РФ від міжнародної системи обміну банківською інформацією порушує права компанії і завдає їй величезний репутаційний збиток.

SWIFT - це спільнота всесвітніх міжбанківських телекомунікацій, система забезпечує передачу 1,8 млрд повідомлень на рік; за день через мережу SWIFT проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трлн доларів, в ній беруть участь більше 10 тис фінансових організацій в 210 країнах світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!