"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Соціальні продукти можуть зникнути - ЗМІ

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 11:18

Уряд має намір відмовитися від регулювання цін на соціально значимі товари і зняти усі обмеження на їх оптову і роздрібну вартість, що діють вже більш як 10 років.

Це може не торкнутися тільки молока, пшеничного і житнього хліба, пише "Апостроф".

Як зазначається, у розпорядженні видання виявився пакет дерегуляційних реформ, підготовлених Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Реалізація документа дасть змогу підвищити позиції України в рейтингу Doing Business.

Реклама:

Обмеження можуть бути зняті на оптову вартість борошна, хліба, макаронних виробів, круп, яловичини, свинини і м'яса птиці, ковбасних виробів, молока і молочних продуктів, вершкового масла і соняшникової олії, яєць, цукру, картоплі, солі.

Зараз така надбавка обмежена 15%, тобто, продаючи вказану продукцію оптом, виробник не може збільшувати ціну зверху цього показника, відзначає видання.

Ціна м'яса, реалізованого з держрезерву, також може стати ринковою. Зараз торговельна націнка не перевищує 10% від конкурсної ціни. Уряд також має намір відмовитися від максимальних рівнів рентабельності для виробників пшеничного борошна усіх сортів, хліба вагою більш як 500 грамів без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків.

Крім того, в МЕРТ пропонують більше не моніторити ціни на борошно вищого гатунку, макаронні вироби, гречану крупу і рис. Регулювати ціни Кабмін збирається тільки на незбиране молоко, пшеничний і житній хліб. Автори ініціативи упевнені, що метод регулювання цін не виправдав себе - діюча система не стримує зростання цін і навіть є чинником прискорення такого зростання.

"Ціни на велику частину категорій харчових продуктів ростуть навіть швидше за рівень цін в економіці, - йдеться у пояснювальній записці до документа. - Лише за деякими категоріями - м'ясо птиці, яйця і соняшникова олія - темпи зростання цін не перевищують рівня споживчої інфляції".

Крім того, вважають у Кабміні, адміністративне регулювання є одним із чинників скорочення виробництва, а через зниження пропозиції на відповідних ринках вартість товарів росте.

На думку незалежного експерта Олексія Плотнікова, подібна лібералізація цін недопустима у нинішніх умовах кризи.

"Цього не можна робити, коли криза посилюється. У таких умовах держава має контролювати усі соціальні напрями, у тому числі і ціни. Якби ми вийшли з кризи і почали розвиватися, тоді, звичайно, такі кроки могли б бути доцільними", - зазначив Плотніков.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: