Ціни на нафту впали нижче 89 доларів

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 10:23

Нафта на світових ринках продовжує стрімко дешевшати.

Про це пише "Прайм".

В четвер барель північноморської марки Brent впав в ціні ще на 2%, на торгах в Азії в п'ятницю зниження котирувань триває.

На 9.28 за московським часом ф'ючерс на Brent c постачанням в листопаді торгується по 88,42 долара за барель.

Реклама:

Раніше в ході торгів ціна падала до 88,11 долара. Це мінімальне значення котирувань з осені 2010 року.

Американська легка нафта WTI також падає в ціні майже на 2% і коштує 83,08 долара за барель, що є мінімумом з червня 2012 року.

Різке і стійке зниження цін на нафту на світових біржах почалося в середині липня. З тих пір котирування Brent просіли вже на 23%, WTI подешевшала на 19%.
Зниження нафти збіглося з різким зростанням курсу долара до всіх світових валют.

Втім, існують і фундаментальні фактори, які тягнуть нафту вниз. Це надлишок пропозиції на ринку, бездіяльність країн ОПЕК і демпінг з боку Саудівської Аравії, відзначають аналітики.

В кінці 2012 року через військові конфліктів видобуток в Лівії різко скоротився (на 1,2 мільйона барелів на добу). Відсутні обсяги компенсувала Саудівська Аравія.

Тепер Лівія повертається на ринок, проте Саудівська Аравія скорочувати видобуток не поспішає. Більш того, за неофіційними даними, саудити знизили офіційні ціни на "чорне золото" для споживачів на 1-2 долари, відзначають аналітики Райффайзенбанку.

Крім Лівії, на котирування тисне пропозиція з Іраку (який відновлюється після громадянської війни) і Ірану, компаніям якого нещодавно знову дозволили торгівлю нафтою з Європою, відзначають в Промсвязьбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!