"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко схвалив передачу в оренду ГТС без права відчуження

Понеділок, 8 вересня 2014, 09:44

Президент Петро Порошенко підписав закон, яким дозволяється передача в оренду системи магістральних газопроводів і підземних сховищ газу без права їх відчуження.

Про це свідчить інформація на сторіночці відповідного законопроекту на сайті Верховної ради.

Відповідно до закону, передача газотранспортної системи України в оренду може здійснюватися виключно з урахуванням принципів дотримання економічної безпеки держави.

У документі наголошується, що функції оператора ГТС закріплені за суб'єктом господарювання, засновником і власником якого може бути виключно держава, в тому числі через НАК "Нафтогаз України", або держава, в тому числі через "Нафтогаз", а також юридична особа (юридичні особи), яка належить і контролюється резидентами держав-членів ЄС, США чи Енергетичного співтовариства і є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу.

Реклама:

При цьому остаточне рішення про участь компанії-нерезидента в статутному капіталі підприємства, на якого покладено функції оператора ГТС, приймається Радою.

Також законом встановлено, що засновником і власником підприємства, створюваного для виконання функцій оператора підземного сховища газу, може бути виключно держава самостійно або держава (володіння не менше 51% корпоративних прав) та юридична особа (юридичні особи), які належать і контролюються резидентами держав-членів ЄС, США чи Енергетичного співтовариства.

При цьому остаточне рішення про участь компанії-нерезидента в статутному капіталі підприємства, на якого покладено функції оператора підземних сховищ газу, також повинно прийматися Радою.

При проведенні конкурсу компанія, яка є резидентом ЄС чи США, зобов'язана розкрити всю інформацію з приводу структури своєї власності і показати всіх бенефіціаріїв, які є власниками цієї компанії, а будь-яка зміна структури власності компанії, що виграла конкурс, можливо виключно за згодою української сторони.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!