З 2015 року українців можуть почати штрафувати за комунальні борги

Четвер, 4 вересня 2014, 13:31

Встановлення пені для споживачів у разі невчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, може набути чинності з 1 січня 2015 року, у разі ухвалення Закону "Про житлово-комунальні послуги" Верховною радою.

Про це сказала начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Наталія Хоцянівська, передає прес-служба відомства.

Вона нагадала, що норма щодо стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві.

"Статтею 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлено, що одним із зобов’язань споживача є "у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах". Проте розмір та порядок нарахування пені законодавчо не визначено", - сказала Хоцянівська.

Реклама:

Вона зазначила, що законопроект № 4563а - нова редакція Закону України "Про житлово-комунальні послуги", який вже зареєстровано у Верховні раді, передбачає таку пеню в розмірі 0,1% суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу.

"При цьому пеня за кожний місяць нараховується окремо. Тобто за 1 повний місяць розмір пені може досягати 3%", - додала Хоцянівська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: