У серпні борг України перетнув позначку 60% ВВП

Вівторок, 30 вересня 2014, 20:03

У серпні розмір державного та гарантованого державою боргу становив 63,7% ВВП.

Про це повідомляється в повідомленні проекту "Ціна держави".

У національній валюті, сума державного та гарантованого боргу за серпень зросла аж на 108,3 млрд гривень, або на 12,9%.

В той же час, зростання у доларах становило усього лише 0,3 млрд, або 0,4%. Причина невідповідності у тому, що за серпень гривня девальвувала з 12,10 до 13,61 за 1 долар, або на 12,5%.

Реклама:
 

Нагадаємо, що протягом серпня Міністерство фінансів залучило до бюджету 4,5 млрд гривень за рахунок випуску внутрішніх облігацій.

Також були випущені облігації на суму 46,7 млрд гривень для збільшення статутного капіталу "Нафтогазу" та облігації на суму 1 млрд гривень для відшкодування сум ПДВ. Погашення та сплата доходу за внутрішніми облігаціями протягом серпня становили 4,0 млрд гривень.

До того ж, протягом серпня було отримано позику від Японії в обсязі 0,1 млрд доларів на здійснення економічних реформ. Виплати за старими позиками МВФ, які за графіком припадали на серпень, були мінімальними і становили приблизно 0,02 млрд доларів.

На вересень прийдуться як кілька великих позик (4 вересня - від МВФ у розмірі 1,4 млрд доларів та 8 вересня - від Світового банку у розмірі 0,5 млрд доларів), так і виплат (начебто, вже зарезервовано 1,7 млрд доларів, аби 30 вересня погасити єврооблігації "Нафтогазу").

Паралельно, розмір боргу залежатиме й від курсу гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: