Новак: Україна погодилася на передоплату поставок російського газу

Вівторок, 30 вересня 2014, 12:46

Українська сторона погодилася на передоплату поставок російського газу.

Про це повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, пише "Прайм".

"На передоплату вони згодні", - сказав міністр журналістам.

За його словами, поставки можуть початися практично одночасно з погашенням частини заборгованості за раніше поставлений газ.

Реклама:

"Це може бути і одночасно зроблено, якщо пакетно ми домовимося", - сказав Новак.

За його словами, поки не ясний графік можливих майбутніх поставок російського газу в Україну в разі досягнення домовленостей.

"Поки не ясний графік поставки - 1,9 млрд доларів за 5 млрд куб. газу. Потрібно, щоб "Газпром" з "Нафтогазом" обговорили в рамках додаткової угоди до контракту, яка теж буде в пакет входити, підписуватися", - сказав Новак.

"Передоплата буде, швидше за все, кожен місяць, виходячи з потреб", - додав Новак.

При цьому російський міністр підкреслив, що Росія готова почати поставки газу в Україну після того, як буде погашена частина боргу на суму 2 млрд доларів і зроблена передоплата за необхідний газ.

"З нашого боку ми практично готові по пакету все зробити, про що домовилися. Почекаємо в найближчі дні реакцію української сторони", - сказав Новак, відповідаючи на питання про можливість укладення угоди щодо газу вже на цьому тижні в рамках тристоронніх консультацій.

Новак нагадав, що Україна готова заплатити 3,1 млрд доларів в якості погашення заборгованості за російський газ.

"Вони це розрахували за своєю ціною, яку придумали - 268,5 долара, по віртуальній ціною", - сказав міністр.

При цьому він зазначив, що гроші на це вже надані Україні Міжнародним валютним фондом.

"Мова йде про те, що 1,9 млрд доларів - це вартість 5 млрд кубометрів газу, які вони хочуть отримати, як мінімум, і внести передоплату. 3,1 млрд доларів - мають бути внесені двома траншами (як погашення заборгованості). Наша позиція - 2 млрд доларів (повинні бути перераховані в рамках погашення заборгованості) до початку поставок і 1,1 млрд доларів - до нового року", - сказав Новак.

За його словами, українська сторона пропонує перевести гроші трьома траншами, а по-друге - оплачувати вже після початку поставок.

"Це принципова річ. Ми згодні, щоб вони 3,1 млрд доларів заплатили, але за термінами там є не до кінця узгоджені позиції, по яких, ми сподіваємося, на цьому тижні узгодити", - сказав Новак.

"У нас рахунки, які виставлені, вони залишаються. Просто потім сума, що залишилася визначиться вже, виходячи з рішення Арбітражного суду. Для нас принципово, що до початку поставок повинна бути погашена частина боргу. Ні про які нові постачання не може бути мови, якщо не буде частки боргу (2 млрд доларів)", - зазначив Новак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!