"Найбагатші" пенсіонери живуть на Київщині та на Сході

П'ятниця, 26 вересня 2014, 16:03
Найвищий середній розмір пенсій - в Київській, Донецькій та Луганські областях.

Про це йдеться в дослідженні проекту "Ціна держави"

Відповідно до даних за 2011 рік, середній розмір пенсійних виплат в Києві та Київській області відповідно становив 1689 та 1488 грн на місяць, в Донецькій області – 1550 грн, в Луганській області – 1470 грн.

Найменші пенсії переважно на Заході України – від 1060 до 1140 грн.

натиснути для збільшення 

Також в дослідженні наводяться дані за регіонами щодо субсидій з дербюджету на Пенсійний фонд. Теж за 2011 рік.

Реклама:

Найбільше субсидій направляється в Донецьку область – 10,015 млрд гривень. На другому місці Луганщина – 5,95 млрд гривень. На третьому – Харківська область – 5,37 млрд гривень.

У той же час з Києва забирається 10,108 млрд гривень. 

натиснути для збільшення 

"Регіональний розподіл пенсійних трансфертів в першу чергу пояснюється демографічними характеристиками областей, які визначають кількість платників до Пенсійного фонду та пенсіонерів", - зазначається в дослідженні

Найбільший трудовий потенціал на заході країни, а північні та східні регіони старішають, пояснюють експерти.

"З північних областей України багато людей мігрують до Києва, користуючись територіальною близькістю до столиці. В селах залишаються лише літні люди. Наприклад, Чернігівська та Донецька області є лідерами з питомої ваги населення віком понад 60 років"

"Традиційно, східні області – постачальники трудових мігрантів до країн СНД, західні – до країн ЄС. Ці громадяни зазвичай працюють нелегально й про якісь внески до пенсійного фонду не йдеться", - йдеться в досліджені.

Також, пояснюють експерти, важливий і рівень заробітних плат, так як власне вони визначають розмір внесків. Так, наприклад Тернопільська область весь час характеризувалася низьким рівнем трудових доходів. Тут також і найнижча середня пенсія.

Найвища середня зарплата - в м. Київ. Тут проживають і "найбагатші" пенсіонери. Цьому правда є й інше пояснення: проживання великої частина пенсіонерів, які мають право на пенсії за окремими законами.

Однак, є й інші пояснення, які пов'язані з особливостями пенсійного законодавства. Так, наприклад, для шахтарів мінімальна пенсія не може бути нижчою трьох прожиткових мінімумів, а рік стажу їм зараховується за 2. При цьому, працюючий шахтар платить до пенсійного фонду як будь-який інший смертний.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!