РФ занервувала через відкриття кримінальної справи проти Колобова

П'ятниця, 26 вересня 2014, 12:03

Російський банк ВТБ вважає необґрунтованими звинувачення Служби безпеки України в незаконності проведення операції з розміщення українських суверенних євробондів на 3 млрд доларів.

Про це йдеться в заяві банківської групи, розміщеній на її сайті.

Нагадаємо, Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження стосовно колишнього міністра фінансів Юрія Колобова та інших членів уряду України за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

"Зловживаючи службовим становищем, в порушення вимог Закону України "Про Держбюджет на 2013 рік", Колобовим та іншими високопосадовцями організовано та забезпечено випуск облігацій зовнішньої державної позики на суму 3 мільярди доларів США за рахунок "Фонду національного добробуту" Російської Федерації, а також незаконно перераховано комісію у сумі 450 тисяч доларів США на користь "VTB Capital plc" за розміщення зазначених державних паперів", - йдеться в повідомленні СБУ.

Реклама:

"Ствердження української влади про незаконний характер правочину з розміщення облігацій зовнішньої державної позики України на суму 3 млрд доларів абсолютно не відповідають дійсності", - наголошується в заяві банку.

В ВТБ вважають, що угода була укладена в повній відповідності з англійським правом та чинним українським законодавством.

"Український уряд самостійно обрав в якості організатора розміщення компанію VTB Capital Plc., яка здійснювала операцію, керуючись загальносвітової банківською практикою", - сказано в заяві ВТБ.

Нагадаємо, в грудні 2013 року на зустрічі президентів Росії і України Володимира Путіна і Віктора Януковича була досягнута домовленість про надання Україні кредиту Російською Федерацією в обсязі 15 млрд дол. Перший транш - 3 млрд дол. Україна отримала 24 грудня 2013 року шляхом продажу єврооблігацій з терміном погашення в 2015 році і ставкою купона 5% річних.

Як відомо, за наказом швейцарської влади від 26 лютого були заблоковані активи та рахунки українських чиновників, серед яких був і екс-міністр фінансів Юрій Колобов.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: