Fitch: РФ через санкції втратить 15% золотовалютних резервів

П'ятниця, 26 вересня 2014, 09:52

Російському Центробанку на тлі санкцій Заходу доведеться підтримувати курс рубля, скорочуючи золотовалютні резерви.

Про повідомив на конференції Fitch Ratings старший директор агентства Олександр Данилов, пишуть "Ведомости".

За прогнозом агентства, золотовалютні резерви ЦБ з 465 млрд доларів на 1 вересня скоротяться до 450 млрд доларів до кінця 2014 р. і до $400 млрд - до кінця 2015 р.

Як зазначається, фінансові санкції США і Євросоюзу фактично відрізали від зовнішнього фінансування російських позичальників.

Реклама:

Термін до 30 днів, на який компанії і банки, що попали під санкції, можуть залучати кошти, означає, що залучення неможливі, пояснює Данилов.

Санкції фактично закрили російським банкам ринок репо з іноземними банками, сказав він.

Фінансовий рахунок платіжного балансу вже отримав від санкцій прямий негативний ефект, рівний 2% ВВП, оцінив директор департаменту Мінфіну Максим Орєшкін: така ціна закритих зовнішніх ринків.

Шок викликало зниження цін на нафту з 110 доларів за барель у кінці червня до нинішніх 93 доларів: за оцінками Мінфіну, зниження ціни на 17 доларів означає зниження експорту на 55 млрд доларів у рік, це близько 2% ВВП - втрати по торгівельному рахунку.

Таким чином, сукупний негативний ефект для платіжного балансу становив близько 100 млрд доларів.

Для бюджету головним ризиком залишається ціна нафти - прогноз на 2015 р. передбачає ціну в 100 доларів за барель, зараз вона нижче.

Компанії і банки повинні погасити 161 млрд доларів за чотири квартали, банкам вистачило б валютної ліквідності на рік, але вони під подвійним тиском, вказує Данилов.

Санкції змінили ставлення інвесторів до Росії - її діловий клімат і раніше був гірше, ніж у порівнянних країнах, а зараз ризики ще зросли, припинена передача технологій та інвестицій, зазначають у Fitch.

Санкції збільшують ризик, що Росія відкладе реформи: баланс зміщується в бік інерційної моделі зростання, що забезпечує 1-2% в рік; Росія стає більш ізольованою і залишається залежною від сировини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: