"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС може замінити російський газ іранським - ЗМІ

Четвер, 25 вересня 2014, 10:13

Євросоюз негласно готується почати імпорт газу з Ірану в міру поліпшення відносин з ним і погіршення - з Росією, основним постачальником газу до Європи.

Про це сказало джерело в Єврокомісії, пише Рейтер.

Криза у відносинах Росії та Заходу, може викликати рокіровку Москви і Тегерана як постачальників газу та об'єктів санкцій вже в недалекому майбутньому.

Європейських чиновників не зупиняють дві основні проблеми - санкції проти Ірану та недостатньо розвинута газопровідна інфраструктура, сказало джерело в Єврокомісії, яке бере участь в розробці енергетичної політики ЄС.

Реклама:

"Іран входить в число наших головних пріоритетів як один з середньострокових заходів, які допоможуть нам знизити залежність від російських поставок газу. Іранський газ може легко надходити до Європи, і вже намітилося явне політичне зближення між Тегераном і Заходом", - сказало джерело.

Іран, що має другі за обсягом запаси газу у світі після Росії, може стати альтернативним постачальником в разі успішних переговорів про його ядерну програму.

"Високий потенціал видобутку газу, що йдуть в енергетичній галузі реформи та триваюча нормалізація відносин із Заходом роблять Іран реальною альтернативою Росії", - йдеться в документі, підготовленому для зовнішньополітичного керівництва Євросоюзу після анексії Росією Криму.

У документі наголошується, що Іран не зможе стати постачальником газу найближчим часом через накладені на нього санкцій і потреби у розвитку інфраструктури. При цьому керівництво країни також готове до експорту газу.

"Іран може стати надійним енергетичним центром для Європи", - сказав, згідно з повідомленнями, президент Ірану Хасан Рухані президенту Австрії Хайнцу Фішеру.

"Іран намагається позиціонувати себе в Європі як заміну поставкам російського газу. Він веде дуже складну гру, одночасно обговорюючи з Росією співпрацю для полегшення санкцій, а з Європою - заміну російського газу власним. Враховуючи нинішню політичну стратегію Росії, а саме конфронтацію з Європою, мені здається, у ЄС немає іншого вибору окрім пошуку нових постачальників газу", - сказав незалежний аналітик нафтогазового ринку в Дубаї Амір Ханджані.

Санкції з Ірану, швидше за все, будуть зняті ще не скоро: дипломати не розраховують на остаточне вирішення питання про ядерну програму Ірану до крайнього терміну 24 листопада.

Аналітики відзначають, що Іран вже втратив вигідний азіатський ринок скрапленого природного газу, який зайняв Катар, і тепер йому залишається сподіватися на Європу.

"Іран дуже сильно зацікавлений в постачаннях газу до Європи. Частина іранської економічної та політичної еліти і західні компанії готуються до закінчення санкцій", - сказав керівник досліджень енергетичного ринку Королівського коледжу в Лондоні Френк Умбах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!