Китайці не дали "Газпрому" грошей на будівництво газопроводу

Середа, 24 вересня 2014, 11:45

Питання авансу "Газпрому" за контрактом з китайською CNPC підвисло у повітрі.

Про це заявив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв, пишуть "Ведомости".

За його словами, аванс міг би стати інструментом Китаю для зниження ціни на газ зважаючи на чинний режим митного збору, продовжував він, аванс може бути вигідний обом сторонам, але нічого критичного в застосуванні або незастосуванні авансу немає, тому "Газпром" вже приступив до будівництва газопроводу ("Сила Сибіру" для поставок газу в Китай)".

Як аванс пов'язаний з митом, Медведєв не сказав, а представник "Газпрому" відмовився від коментарів.

Реклама:

Нагадаємо, "Газпром" в травні підписав з CNPC 30-річний контракт на поставку в Китай до 38 млрд куб. м газу на рік по газопроводу "Сила Сибіру" з Чаяндінського і Ковиктінського родовищ починаючи з 2019 року.

Будівництво газопроводу почалося 1 вересня, воно оцінюється в 25 млрд доларів.

Як пише видання, "Газпром" розраховував отримати від Китаю ці гроші авансом. Але ще за тиждень до підписання контракту з CNPC в травні дві людини, близькі до "Газпрому", розповіли, що компанія замість авансу обговорює з Китаєм кредит на будівництво труби.

Вони також пояснювали, що аванс дозволяє Китаю просити про зниження ціни на газ, з кредитом же можна уникнути знижок, але він збільшить боргове навантаження.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер вже звернувся до президента Володимира Путіна з проханням скасувати податок на проценти по кредитах в китайських банках, який зараз становить 10%.

Як повідомлялося, Росія і Китай підписали договір про постачання газу на 30 років. Перші поставки газу можуть початися через чотири-шість років.

У свою чергу, опозиційний політик Борис Нємцов заявив, що Росія отримає від газової угоди з Китаєм 35 млрд доларів збитків

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!