ЄС цього тижня перевірить якість української молочної продукції

Понеділок, 22 вересня 2014, 11:14

Цього тижня в Україну прибуває місія Європейського союзу, яка дасть оцінку виробникам молочної продукції та підтвердить їх право на експорт до ЄС.

Про це йдеться у повідомленні Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

Попередні внутрішні оцінки свідчать про виконання українськими виробниками вимог ЄС.

Головною умовою для виходу української продукції тваринництва на ринок ЄС стало ухвалення Верховною Радою Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів".

Реклама:

"Мета закону - гармонізація законодавства України із законодавством ЄС у сфері безпечності та якості харчових продуктів, забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей та інтересів споживачів, а також створення прозорих умов ведення господарської діяльності, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів і зменшення їх ціни", - йдеться у повідомленні.

Законом передбачено уточнення термінології, видів правопорушень та адекватності міри покарання, створення єдиного контролюючого органу в сфері безпечності харчових продуктів, скасування дозвільних документів і процедур, які відсутні в ЄС, запровадження європейських принципів регулювання ГМО, зокрема в частині реєстрації джерел ГМО, а не продуктів, вироблених із них.

Закон передбачає імплементацію базових елементів протягом року та ухвалення низки підзаконних актів, а також істотне реформування регулюючого органу, який зараз створюється на базі Держветфітослужби.

Сьогодні право експортувати свою продукцію до ЄС мають лише 4 українські птахофабрики, а також ряд виробників казеїну, риби і меду, що обумовлене невідповідністю українського законодавства у сфері безпеки продуктів харчування європейському, а також відсутністю необхідної сертифікації в українськихпідприємств.

За оцінками експертів, із працюючих в Україні 266 молокопереробних заводів близько третини відповідають вимогам ЄС, тому в перспективі зможуть отримати право поставляти своюпродукцію на європейський ринок.

При цьому найбільші претензії інспектори ЄС можуть мати не до процесу переробки молока в Україні, а до якості сировини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!