"Нафтогаз" назвав умови, за яких виплатить газовий борг

Вівторок, 2 вересня 2014, 13:29

На період до винесення рішення арбітражу ціна газу буде дорівнювати ціні на європейських газових хабах за мінусом вартості транспортування з кордону РФ до цих хабів.

Про це йдеться у повідомленні "Нафтогазу".

Як зазначається, таке рішення дозволить значно спростити дискусії щодо визначення справедливої ринкової ціни для України.

По-перше, використання біржових цін відповідає принципам справедливості та ринкового підходу.

Реклама:

По-друге, контракт з Газпромом на постачання газу містить положення щодо перегляду ціни у відповідності до зміни ринкової ситуації.

По-третє, використання біржових цін є домінуючою тенденцією в контрактах Газпрому з європейськими компаніями.

"Українська сторона готова обговорювати технічні аспекти реалізації цієї пропозиції у відповідності до європейської практики", - йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що на період до винесення рішення арбітражу борги можуть бути сплачені українською стороною тільки за тимчасовою ціною, яка визначається згідно методики, наведеної вище.

"Цей підхід є справедливим з огляду на те, що українська сторона подала позов до арбітражного суду щодо стягнення з Газпрому переплати за поставки газу минулих періодів", - повідомляє прес-служба.

"Таке рішення також відповідає ключовим критеріям: воно відображає принципи справедливості та ринкового підходу, регулювання та усталеної практики оплати рахунків, що оспорюються сторонами", - зазначили у компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: