СБ може виділити другу частину коштів на політику розвитку до кінця року

П'ятниця, 19 вересня 2014, 20:56

Міністр фінансів Олександр Шлапак та Віце-Президент Світового банку у регіоні Європи та Центральної Азії Лора Так обговорили можливість ухвалення рішення про виділення другої частини коштів позики на політику розвитку.

Про це повідомляє прес-служба міністерства фінансів.

Зокрема, мова йшла про виклики, які стоять перед Україною та можливі ризики, які державі необхідно подолати. Мова йшла про фіскальну та макроекономічну ситуацію в Україні.

Як зазначила Віце-Президент Світового банку, від стабілізації залежатиме і відповідне рішення Світового банку.

Реклама:

Разом з тим, Лора Так наголосила на тому, що Світовий банк з усією відповідальністю ставиться до зобов’язань, які взяв на себе цього року.

"А тому, для отримання другої позики у 2014 році, Україна має виконати всі умови протягом наступних трьох місяців. Важливо, щоб макроекономічна і фіскальна ситуація лишалися стабільними, продовжувалася програма співпраці із МВФ", - заявила вона.

Також представники Світового банку висловили надію, що в Україні відбудеться значима реструктуризація  газового сектору, позитивні зміни та рекапіталізація банків, також звернули увагу на реалізацію програми соціального захисту вразливих верств населення.

Шлапак запевнив, що Україна зробить все можливе для виконання цих пунктів: "Ми намагатимемося зробити все, щоб якомога швидше виконати наші зобов’язання  по прийняттю законодавчих актів для отримання коштів".

Крім питання щодо отримання другої частини коштів на політику розвитку, міністр також розповів про створення фонду для відбудови Донбасу та запропонував Світовому банку допомогти Україні у цьому напрямку.

"Ми зараз розпочали амбітний проект "Стіна", в рамках якого вздовж усього кордону з Росією і тепер по всьому кордону між нашими військами і військами російськими будуть спеціальні укріплення і кордон", - зазначив Шлапак.

"Окрім того, нам потрібні кошти на оновлення інфрастуктури - це школи, лікарні, транспортна структура, енергетична. На все це будуть потрібні кошти. І ми хочемо створити фонд і запросити всіх наших партнерів допомогти нам відновити нормальне хороше життя для людей, які сьогодні постраждали у війні", - додав він.

Лора Так підтримала пропозицію міністра, разом з тим, зазначила, що спершу необхідно провести спільну оцінку тих збитків, яких зазнала територія.

"Перша місія, яка проводитиме оцінку має приїхати наприкінці місяця. Це буде спільна оцінка ООН, ЄС та Світового банку. Необхідно визначити збитки, втрати і вартість реконструкції. Ідея полягає в тому, щоб ідентифікувати пріоритетні зони та сектори. Ми вже працюємо з ООН та Євросоюзом по визначенню вартості потреб для біженців", - зазначила Лора Так.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!