"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін планує обмежити готівкові розрахунки

Четвер, 18 вересня 2014, 14:25

Уряд планує обмежити готівкові розрахунки сумою до 15 мінімальних заробітних плат.

Про це на сторінці у Facebook пише експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віталій Кравчук.

"КМУ в проекті змін до податкового кодексу та інших законів поданому до ВР 15 вересня, пропонує обмежити готівкові розрахунки сумою до 15 мінімальних заробітних плат - 18,27 тисяч гривень за рівнем 2014 року", - повідомляє Кравчук.

Хоча, за його словами, в 2015 мінімальна заробітна плата ймовірно дещо підніметься. Тим не менше, зараз розмір обмеження встановлюється НБУ і є на рівні 150 тисяч гривень.

Реклама:

"Звичайно до того як фінансова система не пройшла оздоровлення і не відновила довіри до себе, такі пропозиції подаватись і розглядатись не повинні", - вважає експерт.

"Існують різні погляди: аргумент "проти" - обмеження вільного вибору громадян, додаткові витрати на банківські послуги, формування чорного ринку і стимулів для обходу закону; "за" - боротьба з ухиленням від податків, відмиванням грошей, зменшенням готівкового обігу - ефективніша монетарна політики, можливо збільшенння кредитної активності", - повідомив Кравчук.

На думку експерта, спочатку банки повинні зробити свої послуги достатньо привабливими, щоб більшість громадян були готові відмовитись від готівки у крупних розрахунках.

"Лише тоді адміністративні заходи будуть спрямовані переважно на осіб, що не готові працювати в правовому полі", - підсумував Кравчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!