Нові санкції вдарять по нафторозвідці в Росії

Понеділок, 15 вересня 2014, 14:08

Нові санкції США і Євросоюзу викличуть зупинку розробки арктичних і сланцевих нафтових родовищ в Росії та ускладнять компаніям фінансування інших проектів по всьому світу. 

Про це пише Рейтер.

США в п'ятницю оголосили про новий етап санкцій проти російських банків, оборонного сектора і нафтової галузі, включаючи заборону американським виробникам продавати обладнання для розвідки нафти найбільшим російським компаніям, - Газпрому, Лукойлу, Газпромнафті, Сургутнафтогазу і Роснефті.

Від цих обмежень постраждає, зокрема, 3,2-мільярдний спільний проект Exxon Mobil і Роснефті в Арктиці, а також російські проекти компаній Royal Dutch Shell, Statoil і ENI.

Реклама:

"Відмова цим проектам в технологіях, послугах і товарах із США та ЄС зробить неможливим або, принаймні, надзвичайно важким продовження цих проектів... Готової заміни ніде немає", - сказав американський чиновник на брифінгу в п'ятницю, додавши, що компаніям дається 14 днів на згортання робіт.

На думку аналітика Сбербанку Валерія Нестерова, нові санкції загрожують серйозними ускладненнями.

"Найбільше турбують санкції на важковидобувну нафту. Російські компанії недостатньо інвестували в розробки і технології. Вони сильно залежали від західних технологій, а тепер вже пізно", - сказав аналітик.

Одні з найбільших запасів важковидобувної нафти містяться в Баженовській свиті в Західному Сибіру, вони оцінюються в трильйон барелів, що в чотири рази перевищує запаси Саудівської Аравії. Розробку цих запасів ведуть Роснефть і Газпромнефть спільно з Exxon і Shell.

"Коли ми дізналися про перші санкції, ми вирішили прискорити роботу на всіх фронтах, щоб звести до мінімуму шкоду для компанії", - сказало джерело в Роснефті.

Глава Роснефті Ігор Сечин повідомив у вересні, що компанія прийняла програму заміни всього західного обладнання в середньостроковій перспективі. Роснефті належать 44 шельфових родовища в Північному Льодовитому океані і Чорному морі з запасами, оцінюваними в 300 мільярдів барелів. Компанія планувала освоювати їх за допомогою Exxon, ENI і Statoil.

Санкції стали шоком для Лукойла, повідомило джерело в компанії.

"Ми ніяк не очікували потрапити до списку санкцій", - сказало джерело.

Лукойл найбільш активно з російських нафтових компаній працює за кордоном - від Гани до Каспійського моря і Іраку. Він планував шукати важкодоступну нафту в Сибіру разом з Total.

Адміністрація США зазначила, що прагне не пошкодити видобутку нафти з традиційних джерел або закордонним проектам російських компаній.

"(Санкції) не вплинуть на діяльність Лукойла в США, наприклад, на їх АЗС", - сказав американський чиновник.

Тим не менш, банкіри і трейдери, що працюють з Лукойлом, відзначають, що санкції ускладнять отримання нових кредитів. Лукойл став останньою російською нафтовою компанією, що отримала великий західний кредит, на 1,5 мільярда доларів, до введення санкцій.

"Як тільки потрапляєш в список санкцій, взяти кредит майже неможливо", - сказав трейдер західної фірми, що працює з російськими нафтовими компаніями.

На думку директора аналітичної фірми Small Letters Віталія Крюкова, валютні резерви РФ в розмірі 460 млрд доларів дозволять країні протриматися не більше двох років при збереженні нинішніх санкцій.

"Потім Росії доведеться йти за грошима в Азію, але Бог знає, якою буде вартість запозичень. Азіатські банки тут же підвищать ставки", - сказав Крюков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!