Яценюк: важко залучати інвесторів, коли в країні російські танки

Субота, 13 вересня 2014, 09:45

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк каже, що реформи швидко не вдається проводити, тому що в країні йде війна.

Про це він сказав на форумі "Ялтинська європейська стратегія" (YES).

"Цей уряд – це уряд часів війни. Ми досі в стані війни. Головний агресор – РФ. І доки у нас не буде мир, нам справді буде важко здійснити зміни", - заявив прем'єр.

"Коли українці вмикають телевізор, вони можуть побачити російські танки в Україні, і, скажімо, новину про те, що уряд готує податкову реформу. Цілком нормально, що люди байдужі до податкової реформи, вони турбуються про свою безпеку. В такий момент люди думають, як піти в банк і забрати депозит, і обміняти гривню на долар, щоб зберегти статки, які знецінюються", - зазначив він.  

Реклама:

Яценюку наголосив, що люди вирішують, але багато залежить від уряду і парламенту, і від президента, від інституційної здатності України забезпечити справжні зміни.

"Для нас головним завданням було відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом.  Ми це зробили. Але у медалі є дві сторони. Нам довелося ухвалювати два блоки заходів заощадження. І дуже важливо, що більшість українців погодилися з ними, погодилися відмовитися від пільгових програм", - зазначив він.

За словами Яценюка, уряду вдалося досягти успіху в переговорах з МВФ, частково в дерегуляції, прийняти кілька антикорупційних законів і вивести з тіні частину економіки.

"Ми також ухвалили важливий закон про держзакупівлі. Але ми і зазнали невдач. Ми зазнали невдач у тому, щоб повністю подолати корупцію. Ми не змогли переробити в повній мірі законодавчу систему. Ми досі маємо корумпованих суддів, прокурорів і радянського стилю міліцію", - сказав він.

"Це і є ключовий порядок денний майбутніх наступних реформ в країні", - зазначив прем'єр.

"Я запропонував план дій українцям. Його запропонував уряд. У цьому плану дій ми чітко показали, що потрібно зробити в галузі енергетики, в боротьбі з корупцією, у бюджетній і фіскальній політиці. Це не останній план", - заявив Яценюк. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: