Україна закликає ЄС розслідувати скорочення поставок російського газу

П'ятниця, 12 вересня 2014, 18:28

Україна направила Єврокомісії листа, в якому просить розібратися в причинах скорочень поставок російського газу до країн ЄС.

Про це міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив на форумі "Ялтинська європейська стратегія" (ЯЄС) у Києві.

"Я направив листа в Єврокомісію, для того щоб була зроблена відповідна оцінка, чи це дії операторів, чи це дії все таки "Газпрому", - сказав міністр.

"Мабуть ви всі дуже добре пам’ятаєте 2009 рік. Чому не була дана оцінка дій як української сторони, так і дій "Газпрому" у цій ситуації? Ніхто не сказав, чому було припинено постачання спочатку в Україну, а потім і в країни ЕС. Чому до "Газпрому" ніхто не виставив претензій? Це питання залишається без відповіді", - зауважив Продан.

Реклама:

За його словами, кожен крок таких порушень повинен бути розслідуваний.

"Сьогодні ми звертаємося до ЄК, що ми готові перейти на стандартні, так звані, договори приєднання. Ці договори приєднання нам дали віртуальний реверс", - повідомив міністр.

"І за той період який ми на сьогоднішній день мали, з моменту припинення постачання газу в Україну у нас було б не 16,1 млрд кубометрів газу, а було б уже 19 млрд кубометрів газу", - заявив Продан.

Він повідомив, що ціни в Європі досягли дна, і Україна готова брати і сплачувати по ринковим цінам, а не по політично нав’язаним.

"І коли тут говорили, що Росія може використовувати газ як політичний інструмент… вона вже його використовує. Ці факти сьогодні є, і ці факти були у минулому", - підсумував міністр.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!