Польща підтвердила, що зупинила постачання газу до України через "Газпром"

Середа, 10 вересня 2014, 19:38

Оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz System у середу підтвердила, що була змушена припинити постачання газу з Європейського союзу в Україну через зменшення постачань російського палива в Польщу "Газпромом".

Про це УНІАН повідомила прес-служба компанії, відповідаючи на запит агентства.

"Поки що через необхідність змін руху в газотранспортній системі, котрі ми були змушені зробити через обмеження постачань із східного напрямку, є необхідним тимчасове припинення реалізації послуги з транспортування на пункті "Хермановіце" в напрямку України", - зазначила прес-служба.

У Gaz system не уточнили, чи дійсно припинені з середи з обіду поставки в Україну можуть бути відновлені за 2 дні, як повідомив представник "Укртрансгазу".

Реклама:

Раніше у середу польська PGNIG повідомила, що "Газпром" з понеділка почав поставляти їй менші обсяги газу, ніж передбачено чинним контрактом між сторонами.

У вівторок компанія отримала на 24% менше палива, ніж мала б, а в понеділок - на близько 20% менше.

Прес-секретар PGNIG Дорота Гаєвська сказала, що компанія серйозно занепокоєна зменшенням газових поставок з Росії, й що "Газпром" досі не пояснив мотиви свого рішення.

У вівторок британська Financial Times написала, що "Газпром" планує обмежувати постачання газу своїм споживачам в Європейському союзі для того, аби змусити їх відмовитись від реверсних постачань палива Україні, котрій російський газовий монополіст повністю припинив постачати газ з половини червня цього року.

Україна намагається компенсувати недобір російського газу власне завдяки поставкам з ЄС. Глава "Газпрому" заявляв про нелегальність таких прокачок та називав їх "наполовину аферою", оскільки компанії з ЄС постачають українцям раніше закуплений у Росії газ.

Як повідомлялося, в "Укртрансгазі" у середу зазначили, що Польща припинила реверсні поставки газу в Україну через обмеження, введені російським монополістом компанією "Газпром".

За даними "Укртрансгазу", польська сторона попросила 2 дня технічної перерви у постачанні газу до України для пошуку необхідного ресурсу в себе на ринку.

Поза тим, оператор польської газотранспортної системи Gaz System повідомив, що за підсумками середи до України через Польщу буде поставлено близько 1,3 млн кубометрів замість раніше запланованих 3,8 млн кубометрів.

Пізніше "Газпром" заявив, що не знижував постачань газу до Польщі, зазначивши, що вони залишаються на звичайному рівні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!