"Київенерго" отримає газ, якщо Ахметов погасить борг

Середа, 10 вересня 2014, 18:31

Державний енергохолдинг "Нафтогаз України" готовий відновити газопостачання компанії "Київенерго", підконтрольної бізнесменові Рінату Ахметову, в разі погашення нагромадженої підприємством заборгованості за спожитий газ.

Про це йдеться в повідомленні "Нафтогазу", переданому УНІАН.

"Нафтогаз" висловлює готовність відновити газопостачання також для "Київенерго" за умови вжиття дієвих заходів для погашення заборгованості, нагромадженої підприємством", - йдеться в повідомленні.

У компанії повідомили, що на 9 вересня заборгованість "Київенерго" становить 1,73 млрд гривень, або майже 9% загальної заборгованості суб'єктів господарювання перед "Нафтогазом". Ця заборгованість була нагромаджена "Київенерго" з 2011 року, а більша її частина сформувалася в 2013-2014 роках.

Реклама:

Згідно з повідомленням "Нафтогазу", населення, яке є найбільшим споживачем послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання, розплачується за рахунками вчасно і практично в повному обсязі.

Зокрема, за даними компанії, в 2014 році "Київенерго" отримало 1,22 млрд гривень від населення та 0,79 млрд гривень від держави у вигляді компенсації різниці в тарифах та відшкодування пільг і субсидій.

При цьому за поточний рік "Нафтогаз" отримав від "Київенерго" тільки 0,79 млрд гривень оплати за надані послуги.

"Нафтогаз" не отримав жодної частини коштів, перерахованих киянами за опалення та гаряче водопостачання цього року. Створюється враження, що "Київенерго" використовувало газ для виробництва теплової енергії, отримало оплату від споживачів, але не розрахувалося за спожитий газ", - зазначили в "Нафтогазі".

Також у компанії повідомили, що "Нафтогаз" через значну заборгованість змушений був відключити газопостачання не тільки "Київенерго", а й деяким іншим боржникам, частина яких вже погасили заборгованість.

"Ряд підприємств теплоенергетики Києва, які мають прямі договори з "Нафтогазом", здійснили погашення заборгованості за спожитий газ. Зараз газопостачання для цих споживачів повністю відновлено", - повідомили в компанії.

У "Нафтогазі" нагадали, що Кабмін 9 липня 2014 року ухвалив постанову, згідно з якою повноваження із затвердження розподілу обсягів природного газу в розрізі газопостачальних, газорозподільних, газотранспортних і газодобувних підприємств для потреб бюджетних установ, теплогенеруючих та теплопостачальних організацій та інших суб'єктів господарювання Києва надані голові Київської міської державної адміністрації.

"Відсутність пропозицій з розподілу газу від КМДА може істотно ускладнити підготовку і початок опалювального сезону в столиці. Станом на 9 вересні відповідних пропозицій від Київської міської державної адміністрації на адресу "Нафтогазу" не надходило", - сказано в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: