Депутатам пропонують новий варіант закону про амністію капіталу

Середа, 10 вересня 2014, 17:03

В Україні може бути застосовано такий інструмент як податкова угода, який передбачає добровільне уточнення платниками податків недоплачених податкових зобов'язань з податку на прибуток та ПДВ у розмірі 5% протягом 90 днів з моменту набуття чинності закону, у разі його прийняття.

Така норма міститься в законопроекті №5043 "Про внесення змін до Податкового кодексу України".

"Податкова угода - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових осіб за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності", - зазначено в тексті законопроекту.

У пояснювальній записці роз'яснюється, що "для реалізації режиму податкової угоди платникам податків надаються певні преференції: сплата лише частки завчасно незадекларованих платежів; не вважається злочином щодо умисного ухилення від сплати податків, зборів уточнення недоплачених податкових зобов'язань; узгодження податкових зобов'язань протягом 90 календарних днів".

Реклама:

Законопроект також передбачає поширення процедур податкового угоди щодо розміру сплати видів податків, термінів застосування на неузгоджені суми податкових зобов'язань, які перебувають у процедурах судового та /або адміністративного оскарження.

Платник податків у таких випадках у письмовій формі відмовляється від скарги або позову і зазначає про погодження досягнення податкового угоди.

Крім того, передбачено, що процедури податкової угоди за окремою заявою платника податків можуть бути поширені також і на вже отримані податкові повідомлення-рішення в межах строків сплати.

Законопроект №5043 8 вересня зареєстрували: Оксана Продан (фракція "УДАР"), Ігор Єремєєв (депутатська група "Суверенна європейська Україна"), Олександра Кужель (фракція "Батьківщина"), голова парламентського комітету з питань митної та податкової політики Віталій Хомутиннік, Наталія Агафонова (фракція "УДАР") та Юрій Вознюк (фракція "Батьківщина").

Як повідомлялося, Рада 19 червня підтримала в першому читанні урядовий законопроект про податковий компроміс, що передбачає добровільне уточнення недоплачених податкових зобов'язань платниками податку на прибуток і ПДВ у розмірі 15% протягом 60 днів з моменту вступу в силу закону з урахуванням пропозиції профільного комітету про необхідність його доопрацювання до другого читання.

Водночас під час розгляду законопроекту у другому читанні і в цілому парламентарі відмовили віддавати свої голоси на підтримку законодавчої ініціативи.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: