"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ очікує на рішення Стокгольмського арбітражу щодо газу до кінця року

Середа, 6 серпня 2014, 20:05

Київ очікує проміжного рішення Стокгольмського арбітражу щодо газових контрактів до кінця поточного року, що дасть змогу Україні отримувати російський газ за "проміжною" ціною.

Про це в ефірі телеканалу "Україна" в середу ввечері повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що українська сторона вимагає встановити справедливу ціну на газ і компенсувати переплату в розмірі 6 млрд доларів.

"Справу розглядають в арбітражі загалом упродовж 1-2 років, але ми маємо хорошу перспективу отримати проміжне рішення до кінця року, яке визначило би зобов'язання РФ постачати на територію України газ за певною проміжною ціною", - заявив міністр.

Реклама:

Петренко нагадав, що український позов було об'єднано з позовом російського "Газпрому".

"Справді, це об'єднання прискорить процедурний розгляд цієї справи", - зазначив він.

"Нафтогаз України" 16 червня 2014 року подав позов до Арбітражного інституту при Торговій палаті Стокгольма, вимагаючи встановлення справедливої та ринкової ціни на газ, який "Газпром" постачає до України.

У позові також міститься вимога стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який російський монополіст постачав "Нафтогазу" від 2010 року. За оцінками компанії, така переплата становить 6 млрд доларів.

Того ж дня "Газпром" звернувся до арбітражу з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості в розмірі 4,5 млрд доларів за наданий, але не сплачений газ.

Взаємні позови і ВАТ "Газпром" у Стокгольмському арбітражі об'єднані в одне провадження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!