Нацбанк ввів додаткові заходи для стабілізації курсу гривні

Четвер, 28 серпня 2014, 20:04

Національний банк України заборонив банкам знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань заліком зустрічних вимог у зв'язку з введенням 100%-го обов'язкового продажу валюти.

Про це йдеться в постанові НБУ від 28 серпня №534, яке має в розпорядженні УНІАН, що набуде чинності з дня його офіційного опублікування і готується до публікації 29 серпня.

"У зв'язку з введенням вимоги щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті інших країн в розмірі 100%, уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань заліком зустрічних однорідних вимог", - йдеться в постанові.

Нацбанк підкреслює, що надходження в іноземній валюті за експортними операціями клієнтів банку повинні бути продані в повному обсязі.

Реклама:

Також регулятор зобов'язав банки подавати розгорнуту заявку про загальний обсяг обов'язкового продажу іноземної валюти, запланований на наступний робочий день, протягом двох годин після закриття системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

Згідно з постановою, у розгорнуту заявку банку включається інформація про загальний обсяг надходжень та обов'язковий продаж в розрізі валют, а також про вид надходжень.

Стосовно операцій на суму більше еквівалента 50 тисяч доларів за поточним офіційним курсом НБУ банки зобов'язані подавати додаткові відомості, включаючи ідентифікаційний код, скорочена назва юридичної особи або прізвище підприємця, код валюти і обсяг обов'язкового продажу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!