"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" недорахується 4 мільярдів через поступки Європі - МЕР

Середа, 27 серпня 2014, 12:09

Поступки "Газпрому" європейським споживачам газу знизять середню експортну ціну "блакитного палива" на 25% у найближчі два-три роки.

В результаті російський газовий монополіст почне втрачати виручку і вже цього року ризикує недорахуватися 4 мільярдів доларів, пише "Комерсант" з посиланням на прогноз Мінекономрозвитку та оцінки аналітиків.

При підготовці бюджету відомство заклало в базовий сценарій негативний ефект від перегляду газових контрактів з Європою і переходу на індексацію частини поставок за спотовими цінами.

МЕР чекає навіть більш різкого, ніж передбачалося ще в травні, падіння цін на російський газ при поставках в далеке зарубіжжя.

Реклама:

За макроекономічним прогнозом міністерства до 2017 року, середня ціна такого газу вже в 2014 році опуститься до 349 доларів за тисячу кубометрів і далі знизиться до 316 доларів, 307 доларів і 302 доларів в 2015-2017 роках відповідно.

Таким чином, за три роки середня ціна продажів в далеке зарубіжжя може скоротитися на 28% порівняно з 387 доларів за тисячу кубометрів за підсумками 2013 року. Обсяг поставок, на думку МЕР, залишиться практично стабільним.

Продаж газу в далеке зарубіжжя (в основному до Європи) є головною статтею доходів "Газпрому" - в 2013 році вона забезпечила монополії виручку 2,1 трлн руб (62% усієї виручки від продажу газу і 40% від загальної виручки групи).

На початку року "Газпром" прогнозував середню ціну поставок газу в далеке зарубіжжя на рівні 372 долара за тисячу кубометрів, пов'язуючи деяке зниження перш за все з прогнозованим зниженням ціни на нафту, до якої прив'язані довгострокові газові контракти.

В останні три роки "Газпром" також ввів у велику частину своїх європейських контрактів індексацію частини обсягів (до 15%) по споту, і цей фактор чинить серйозний вплив на середню ціну поставок.

Вартість газу на спотових торгах в Європі різко впала навесні через теплу зиму і рекордний рівень заповнення підземних сховищ, потягнувши за собою і ціни "Газпрому" за довгостроковими контрактами.

Втім, в останні місяці ціни на газ знову почали рости на тлі побоювань за транзит через Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!