Молдова запускає газопровід для реверсу газу з Європи

Середа, 27 серпня 2014, 11:03

Молдова сьогодні запустить газопровід Унгени-Ясси для реверсу газу з сусідньої Румунії, поставки становитимуть не більше 50 млн кубометрів газу на рік.

На урочистій церемонії його здачі в експлуатацію очікуються румунський прем'єр-міністр Віктор Понта і європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, передає "Прайм".

Вартість газопроводу становить 26 млн євро, пише видання.

Мета будівництва - зміцнити енергетичну безпеку Молдови за рахунок альтернативних поставок газу з Румунії.

Реклама:

Вартість румунського газу не називається, проте прем'єр-міністр Молдови Юрій Лянке в бесіді з журналістами висловив надію, "що вона буде нижчою, ніж у "Газпрому".

За його словами, Молдова також веде переговори з російським газовим холдингом про зниження вартості газу, який республіка імпортує приблизно по 370 доларів за 1 тис кубометрів.

Як повідомлялося раніше, угода про постачання газу між румунською "Трансгаз" і молдовським держпідприємством "Вестмолдтрансгаз" було укладено на початку серпня.

Також повідомлялося, що необхідно будівництво додаткової гілки "Унгени-Кишинів", інвестиції в яку становитимуть 50 млн євро. Техніко-економічне обгрунтування цього проекту розробляє Європейський банк реконструкції та розвитку, а Єврокомісія заявила про готовність виділити Молдові кредит в 10 млн євро на його зведення.

50 млн кубометрів на рік це всього 4% від щорічних потреб Молдови в газі (близько 1,3 млрд кубометрів). Основним постачальником газу в Молдову є "Газпром".

Румунія забезпечує себе газом на 80%, решта купує у "Газпрому".

Нагадаємо, Україна також вела переговори з Румунією про реверс, в 2013 році був підписаний меморандум про реверс газу в розмірі 5 млрд кубометрів на рік.

Однак в квітні 2014 року оператор газотранспортної системи Румунії Transgas повідомив, що до 2016-2017 років забезпечити реверс газу на Україну не зможе з технічних причин, за винятком "вкрай незначного" ​​обсягу, який Румунія може за певних умов поставити в Україну через територію Угорщини з газопроводу Арад-Сегед і ГВС "Берегово".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: