"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Клюєва можуть забрати кримські електростанції за борги російським банкам

Вівторок, 26 серпня 2014, 12:44

Майно австрійської компанії Activ Solar може перейти до російських банків за борги в 300 млн доларів.

Про це заявив в. о. глави Криму Сергій Аксьонов, пише газета "Коммерсант".

Як зазначає видання, в. о. президента Криму Сергій Аксьонов заявив, що Activ Solar (власник сонячних електростанцій (СЕС) в Криму та в Україні) заборгував близько 300 млн доларів російським банкам - Сбербанку, ВТБ і ВЕБу.

За його словами, якщо для СЕС не буде введено підвищений "зелений тариф", Activ Solar не зможе віддати кредити.

Реклама:

"Можливо, буде процедура банкрутства, стягнення коштів, і в результаті цього процесу майно Activ Solar перейде кредиторам", – цитує чиновника "Інтерфакс".

Після анексії Криму Росією платежі з українського енергоринку припинилися, і СЕС зупинилися. Росія погодилася підвищити для них тариф, але він не перевищує ціну на закуповується в України електроенергію (3,42 руб за кВт ч).

Як повідомило джерело в уряді Криму, для поновлюваних джерел енергії затверджено тариф 3,3 руб. за кВт ч. Крим не має наміру вводити "зелений тариф", підтвердив Аксьонов.

Він вважає, що СЕС навіть з ним будуть окупатися п’ять-сім років, а щоб досягти енергонезалежності, Криму "вигідніше вкласти гроші в традиційні електростанції, що працюють на мазуті, на газі".

У Криму Activ Solar побудувала і експлуатує 407 МВт СЕС (з них 227,3 МВт підключені до мереж), у неї також є близько 250 МВт в Україні.

Раніше їх робота забезпечувалася за рахунок підвищених платежів енергоринку України – "зеленого тарифу".

Він був введений на Україні в 2009 році, для СЕС він становив 0,446 євро за кВт ч, що вже тоді було в 8,64 разу більше роздрібної ціни для українських споживачів (0,054 євро за кВт ч) і на порядок більше, ніж поточна ціна на російському оптовому енергоринку (близько 1,5 руб. за кВт ч).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: