"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд пропонує скоротити перелік заборонених до приватизації об'єктів

Субота, 23 серпня 2014, 12:10

Уряд України пропонує зменшити кількість об'єктів, які не підлягають приватизації, майже на дві третини - з 1478 до 543.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до закону "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" зареєстровано у Верховній раді під номером 4541а, повідомила прес-служба Кабінету міністрів.

"У разі прийняття законопроекту буде знято заборону на приватизацію підприємств лікеро-горілчаної, спиртової, енергетичної і вугільної галузей, підприємств машинобудування, авіаційної промисловості", - наголошується в повідомленні.

Водночас передбачено механізм посилення контролю держави над збереженням та використанням майна підприємств, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації.

Реклама:

"Законопроектом пропонується затвердити перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (250 об'єктів), та перелік акціонерних товариств, державні пакети акцій яких не підлягають приватизації (19 об'єктів)", - повідомила прес-служба уряду.

Крім цього, передбачається новий підхід до залучення інвесторів у стратегічні підприємства.

Зокрема, пропонується затвердити перелік об'єктів права державної власності, державні контрольні пакети акцій яких у розмірі 60% не підлягають приватизації, а решта приватизуються за рішенням Кабінету міністрів і Ради національної безпеки і оборони.

Поки Кабмін включив до цього переліку три компанії: "Енергоатом", НВКГ "Зоря-Машпроект" і "Турбоатом".

"Також законопроектом встановлюється заборона на приватизацію об'єктів права державної власності, розташованих на окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, в який включається 271 об'єкт", - зазначено в повідомленні.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, пропонується встановити тимчасовий захист підприємств, виведених з-під заборони на приватизацію, від позаприватизаційних процедур відчуження їхнього майна, зокрема в процедурах банкрутства.

Так, документом передбачено припинення провадження у справах про банкрутство зазначених підприємств, а також мораторій на відкриття провадження у справах про їх банкрутство протягом 3 років.

"Такі норми не поширюються на об'єкти права державної власності, що ліквідуються за рішенням власника. Запропоновані обмеження нададуть можливість уповноваженим органам управління вжити необхідних заходів для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств, а також у разі доцільності ініціювати питання про їх приватизацію або припинення", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, законопроект доповнено нормами щодо заборони на приватизацію об'єктів права державної власності агропромислового комплексу, які виключаються з переліку і на які поширюються дія закону України "Про особливості приватизації в агропромисловому комплексі", до внесення змін до законодавчих актів щодо встановлення конкурентної процедури продажу майна підприємств АПК.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!