Росія дедалі менше бере кредитів у західних банках

Вівторок, 19 серпня 2014, 09:29

Російський бізнес напередодні літніх банківських санкцій Заходу різко скоротив обсяг запозичень в Європі і США.

Про це пишуть "Известия".

Так, за останніми даними Центробанку, сальдо за зовнішніми запозиченнями (різниця між залученими і погашеними засобами російських компаній, за винятком банків, та населення) в США скоротилася з 139 млн доларів в I кварталі 2013 року до 44 млн доларів в I кварталі 2014 року.

Показники за позиками в країнах Європи, які були традиційними ринками капіталу для вітчизняних компаній, що стрімко скорочуються - в десятки разів, сальдо низки європейських країн стало негативним.

Реклама:

Компанії вже на початку року почали шукати нові джерела запозичень. Вибір, головним чином, упав на Китай - там російський бізнес в I кварталі 2014 року залучив 13,16 млрд  проти 32 млн доларів за аналогічний період минулого року.

Основними позичальниками в Китаї стали "Роснефть", "Газпром", на них припадає близько 90% вказаної суми.

Запозичення в країнах, традиційно кредитували російський бізнес, скорочуються.

Наприклад, сальдо за запозиченнями в Нідерландах в I кварталі 2013 року сягала 11,2 млрд доларів, а в цьому році цей показник має від'ємне значення (мінус 1,3 млрд доларів).

Негативне сальдо у I кварталі 2014 року спостерігається і за запозиченнями у Великобританії (мінус 4,6 млрд доларів проти плюс 10,8 млрд доларів в січні - березні 2013 року). Щодо Ірландії та ж картина (сальдо в I кварталі 2014 року - мінус 1,4 млрд доларів, у аналогічному періоді минулого року позитивне сальдо досягало 10 млрд доларів).

За запозиченнями в Швейцарії сальдо змінив полярність - з 173 млн доларів до мінус 2 млн доларів, в Канаді - з 147 млн доларів до мінус 23 млн доларів.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!