Кличко витратить 20 мільйонів на столичний генплан Черновецького

Вівторок, 19 серпня 2014, 09:16

Підготовка нового генплану розвитку столиці до 2025 року, який мерія планує затвердити на початку вересня, обійдеться бюджету у 20 млн грн.

Про це пише Олександра Гамаюнова у "Діловій столиці".

Зараз у Києві діє генплан до 2020 року. Він був затверджений у 2002 році і його підготовка коштувала 50 млн гривень.

Новий генплан до 2025 року був розроблений з подачі екс-мера Леоніда Черновецького. Та попередній владі не вдалося протягнути його через Київраду. Цю ініціативу перехопила вже мерія під керівництвом Віталія Кличка.

Реклама:

Новий генплан готуються розглянути на найближчій сесії Київради: Кличко дав доручення своїм заступникам закінчити до 1 вересня всі роботи з підготовки документа. Наприкінці серпня має бути готова його експертиза, яку проводить архітектурно-містобудівельна рада Мінрегіонбуду.

За 12 років існування старого генплану у цей документ зі згоди міськради було внесено понад 2 тис правок. Вони стосувалися зміни функціонального призначення територій загальною площею майже 3 тис га.

Усі ці зміни, правда ухвалені за останні вісім років, зараз вивчає тимчасова контрольна комісія. Її голова Тетяна Меліхова виступила проти поспішного затвердження нового генплану.

"Подібні документи приймаються на довгострокову перспективу - на 30-40 років. У нас є генплан до 2020 року. Навіщо потрібен до 2025 року? Цим документом просто хочуть узаконити масу землевідводів. Потрібно перш за все подивитися, які зміни відбулися у часи, коли містом керував Леонід Черновецький", - каже Меліхова.

За словами колишнього заступника головного архітектора Києва Віктора Глєби, у столиці вже існують десятки об’єктів, які не передбачені генеральним планом, створеним у 2002 році. А у генплані-2025 землі, на яких вони розташовані, фігурують вже з іншим призначенням.

Наприклад, в районі Княжого затону на Позняках, де, згідно з діючим генпланом, мають бути обширні зелені зони, ведеться будівництво житлових будинків.

"Нова влада і новий генплан - це міф. Все по-старому: і люди, і документи працюють на розкрадання одного з основних ресурсів міста - землі", - впевнений Глєба.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!