"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія може подати на Україну скаргу до СОТ

Понеділок, 18 серпня 2014, 09:29

У Держдумі РФ думають, що рішення української влади щодо акціонування газотранспортної системи утискають права "Газпрому".

Про це пишуть "Известия".

Як повідомляється, депутат Держдуми, член комітету з енергетики Андрій Крутов направив депутатський запит на ім'я голови Міненерго Олександра Новака і міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва, в якому пропонує розглянути можливість подачі скарги проти України до Світової організації торгівлі (СОТ) через утиски прав російських компаній при акціонуванні газотранспортної системи країни.

У разі, якщо така скарга буде направлена ​​і розглянута, Україну можуть зобов'язати скасувати заборону на участь вертикально інтегрованих компаній в газотранспортної системи і допустити "Газпром" до її акціонування.

Реклама:

"Прошу підтримки вашого міністерства для звернення уповноваженого органу уряду РФ до СОТ зі скаргою на порушення Україною своїх зобов'язань по членству в цій організації. Відповідно до прийнятих при входженні в СОТ Україна зобов'язана, російським компаніям має бути наданий доступ на ринок послуг з транспортування і зберігання газу України без можливості введення будь-яких обмежень", - йдеться в листі.

Можливість введення заборони на участь вертикально інтегрованих компаній в ГТС України (наприклад, ВАТ "Газпром") також не передбачена зобов'язаннями України в СОТ.

"Беручи дані обставини до уваги, будь-яке обмеження можливості участі російських учасників ринку в акціонуванні ГТС України або в створюваних СП - операторах ГТС буде порушенням міжнародних зобов'язань даної країни і має бути оскаржене", - відзначає депутат у своєму запиті.

Депутат вважає, що можливість участі "Газпрому" в акціонуванні української газотранспортної системи і подхемних сховищ газу може привести до досягнення компромісу з оплати газового боргу українською стороною.

"В умовах, коли Україна не оплачує борг за спожитий російський газ з 2013 року - в розмірі 5,3 млрд доларів, вона могла б запропонувати частку в цих активах своїм російським кредиторам в якості можливості оплати палива. У кожному разі, у російських учасників ринку, у відповідність з нормами СОТ, повинна бути можливість входу на ринок зберігання та транспортування газу через Україну, в іншому випадку це є прямим порушенням норм конкуренції на користь компаній ЄС і США", - відзначає Крутов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: