АМКУ звинуватив п'ять компаній у завищенні цін на бензин і дизпаливо

Середа, 13 серпня 2014, 14:35

АМКУ звинувачує 5 компаній - імпортерів нафтопродуктів у зловживанні монопольним становищем на ринку імпортного палива України через завищення цін на бензин і дизельне паливо на своїх автозаправних станціях (АЗС).

Про це на брифінгу повідомив державний уповноважений АМКУ Михайло Русинський, пише "УНІАН".

За його словами, у списку компаній з ознаками монопольного становища на ринку імпортних нафтопродуктів перебувають: "Лукойл-Україна", "ОККО нафтопродукт", "Альянс Холдинг" (мережа АЗС Shell), а також "ВОГ рітейл" і "Золотий екватор" (обидві працюють під брендом WOG).

Русинський зазначив, що ці компанії ще в квітні отримали від АМК доручення надати економічне обґрунтування підвищенню цін, однак обґрунтованих розрахунків комітет не отримав.

Реклама:

"Тому органами комітету було розпочато поглиблене дослідження ринків роздрібної торгівлі нафтопродуктів із залученням територіальних відділень комітету", - сказав Русинський.

За його словами, оператори на ринку повідомляють, що для покриття витрат і забезпечення прибутковості бізнесу розмір маржі між ціною закупівлі і ціною реалізації палива повинен становити близько 180 дол. на тонні, і учасники ринку говорять, що такий рівень маржі не забезпечується.

"Середня різниця між закупівельною ціною і ціною реалізації нафтопродуктів, за даними суб'єктів, чи становить 500 гривень за тонну. Однак проведений комітетом аналіз свідчить, що реальна маржа становить 3,5 - 4,5 тисячі гривень на тоні", - підкреслив Русинський.

Крім того, він повідомив, що імпортери нафтопродуктів продають в Україні палива підвищеної якості в 2 рази більше, ніж завозять до країни. При цьому ввозять звичайного палива вдвічі більше, ніж продають.

 За словами Русинського, зараз ведеться розслідування щодо участі зазначених компаній у ціновій змові при встановленні цін на паливо. А в разі отримання фактів порушень, на компанії може бути накладено штраф у розмірі 10% від доходу за попередній рік. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: