Відтік капіталу з Росії через санкції може зрости до 150 мільярдів - економісти

Середа, 13 серпня 2014, 13:41

Ціна рішень як західної, так і російської влади в короткостроковій перспективі включатиме збільшення чистого відтоку капіталу, прискорення зниження курсу рубля, сплеск інфляції і відсутність можливості поновлення скільки-небудь помітного економічного зростання.

Про це говорять експерти Вищої школи економіка, пише Рейтер.

Новий раунд санкцій від ЄС і США, в результаті якого російські державні компаній і банки втратили можливість звертатися до західних ринків капіталу, загострює проблему рефінансування корпоративного боргу, що, в свою чергу, означає збільшення чистого відтоку капіталу за підсумками року, в порівнянні з початковими прогнозами.

За оцінками експертів, він може досягти 130-150 мільярдів доларів.

Реклама:

Щоб уникнути швидкого виснаження резервів, Банку Росії доведеться допустити прискорення ослаблення рубля. 

Обсяг власних коштів ЦБР в міжнародних резервах, за розрахунками ВШЕ, становить 316 мільярдів доларів, тоді як на практиці комфортним вважається рівень резервів, що покриває піврічний обсяг імпорту, або 240 мільярдів доларів, що вже близько до нинішнього запасу іноземної валюти у ЦБ.

"У другому півріччі через сезонний ефект можна очікувати скорочення поточного профіциту платіжного балансу. Якщо до цього додасться неможливість для російських банків і компаній рефінансувати близько 80 мільярдів доларів зовнішнього боргу, що підлягає погашенню в найближчі півроку, то вже цього року ЦБ зіткнеться з найсильнішим тиском на свої валютні резерви і буде змушений перейти до більш швидкого ослаблення рубля", - зазначають експерти.

Ослаблення рубля, що супроводжувало введення Росією у відповідь, продовольчих, санкцій проти Заходу, згідно з оцінками ВШЕ, зараз додає 0,2 процентного пункту до потенційного підвищення інфляції.

Сукупний ефект від введення 6 серпня обмежень на імпорт оцінюється в 1,1 процентного пункту.

"Беручи до уваги та попереднє ослаблення рубля через санкції відносно РФ, ми очікуємо, що інфляція за підсумками року становитиме 7,7-8% - проти 6%, прогнозованих нами 3 місяці тому, і 5% - в кінці минулого року", - пишуть аналітики ВШЕ.

Таким чином, сукупна інфляційна ціна української кризи становить порядка 3 процентних пунктів, до чого з наступного року може додатися ефект збільшення податкового тягаря, обговорення якого залишається на порядку денному.

Згідно з оцінками ВШЕ, якщо обсяг випуску в абсолютному вираженні в третьому і четвертому кварталах залишиться на рівні другого, то річні темпи зростання в обох кварталах опиняться негативними, а за підсумками року складуть приблизно 0,2-0,4%.

З урахуванням ймовірності посилення спаду ділової активності прогноз ВШЕ ще менш оптимістичний - мінус 0,2% за підсумками року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!